fbpx
5.8 C
София

САЩ вече не счита Русия за страна с пазарна икономика

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Министерството на търговията на Съединените Щати официално обяви, че повече не счита Русия за страна с пазарна икономика. РФ получи този статут преди 20 години. Информацията е публикувана в сайта на американското министерство. Това решение ще окаже огромно влияние върху цените на компютрите в тази страна, както и на останалата техника и по принцип върху самото ценообразуване на всички стоки.

„Това решение дава възможност на Съединените Щати да използват цялата сила на антидъмпинговите закони с цел да не се допусне изкривяване на пазара, което се предизвиква от непрекъснато растящото влияние на намесата на руското правителство в икономиката на страната. Анализът, направен от нашето министерство на търговията показа, че твърде силната намеса на правителството в икономиката на РФ води до изкривяване на всички цени и на всички разходи в Русия и по този начин руските компании несправедливо поставят цените на вносните стоки от САЩ“ – се казва в изявлението.

А за вноса на каквито и да било стоки и суровини от Русия министерството на търговията на САЩ вече ще прилага алтернативна методология за изчисляване на нови антидъмпингови мита, базирана на цените и разходите в страните „със сравнимо ниво на икономическо развитие, които произвеждат сравними стоки“.

Анализът на министерството се базира на редица критерии, включително конвертируемостта на валутата, начина на определяне на заплатите, климатът за чуждестранните инвестиции, държавния контрол върху средствата за производство, натиска върху решенията на частния бизнес и други.

Министерството на търговията на Съединените Щати допълва, че след инвазията в Украйна руската икономика вече се развива по друг начин и Русия не може да бъде считана за страна с пазарна икономика.

Reuters напомня, че Съединените Щати предоставиха на Русия статута на страна с пазарна икономика през 2002 година, което бе важна стъпка за присъединяването на тази страна към световната търговска организация (СТО) през 2012 година. Сега Вашингтон отне на тази страна статута, който ѝ бе даден преди 20 години и който ѝ позволяваше да избягва антидъмпинговите мита върху стоките.

През месец март тази година, на фона на руската инвазия в Украйна, СТО получи официално заявление от 14 члена на тази организация, които поискаха Русия да бъде лишена от статута на най-облагодетелстваната нация в сферата на търговията.

Очакванията са, че тази мярка рязко ще вдигне цените на вносните стоки в Русия, особено на електрониката и компютърните системи. От друга страна, САЩ все още купува от Русия някои стоки, като например стомана, алуминий, титан, нефт и дървесина. Сега тази търговия явно ще замре.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини