Чанъе-5 стартира от Луната

1
922

Модулът за излитане на китайската мисия Чанъе-5 успешно стартира от повърхността на Луната, носейки със себе си събраните проби лунен грунд. Информацията се базира на приетите от астронома любител Скот Тили (Scott Tilley) телеметрични данни, излъчвани от този модул. По-късно китайските медии публикуваха допълнителна информация.  През следващите два дни този модул трябва да се скачи с китайския космически апарат, който остана в лунна орбита, след което грундът ще бъде поставен в капсула, която трябва да се завърне на Земята.

Мекото кацане на Луната на спускаемия апарат и модула за излитане бе осъществено на първи декември, след което стартира процедурата за вземането на два килограма проби както от повърхността на Луната, така и от слоя под нейната повърхност. Пробите бяха пакетирани в специален контейнер и прибрани в модула за излитане, като тази процедура приключи на трети декември.

На трети декември в 17:10 часа наше време модулът за излитане успешно стартира от горната част на спускаемия апарат. Сега той трябва да излезе лунна орбита с параметри 15 на 180 км, след което трябва да премине към още по-висока орбита и вечерта на пети декември да се скачи с китайския космически апарат, който чака в орбита около Луната. След това двата килограма лунни проби ще бъдат поставени в специална капсула, която космическия апарат ще транспортира близо до Земята и ще я хвърли в атмосферата на нашата планета от разстояние 5000 км. Това трябва да стане в средата на месец декември.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари