Новозеландската стартираща компания Rocket Lab отдавана планираше изстрелването на своята ракета Electron, характерна преди всичко с компактните си размери. Събитието се състоя вчера.

Компактната ракета е висока едва 17 метра, а нейният корпус е направен от пластмаса и въглеродни влакна. Electron бе успешно изстреляна от новозеландския космодрум на полуостров Махия и достигна до границите на космическото пространство. Въпреки че Electron не излезе в околоземна орбита, нейните създатели считат, че всичко е минало отлично.

Това бе отличен полет. Никакви ексцеси в работата на двигателите на първата степен, нейното отделяне и работата на двигателите на втората степен. Не успяхме да излезем в орбита, а сега ще разберем защо. Но да достигнеш границите на космическото пространство още с първия опит е една сериозна заявка за преход към комерсиалния етап на нашата програма, в която ще можем да предложим на нашите клиенти отворен достъп към космическото пространство.

Новозеландският стартъп Rocket Lab възнамерява да се специализира в извеждането на малки спътници в орбита около Земята. Преимуществата на ракетата Electron са нейните малки габаритни размери – тя е по-малка от Falcon 9 и Atlas V, и ниската цена. Новата ракета може да извежда в космоса товари с тегло до 225 килограма.

Rocket Lab възнамерява да предложи извеждането на спътници с подобна маса при цена под $5 милиона, което ще бъде изгодно за малките компании, които искат да имат в космоса свои спътници.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари