ЧЕЗ предупреди за разпространяване на вирус, маскиран като сметка за ток

7
2192

ЧЕЗ Електро България“ АД уведомява своите клиенти, че днес е установен опит от страна на външни лица да заблуждават клиенти на дружеството с имейли, наподобяващи тези, които потребителите получават за електронна фактура. Фалшивият имейл изглежда почти идентично на съобщенията, изпращани от компанията, но съдържа прикачен файл с наименование на кирилица и разширение .7z, който представлява вирус, съобщиха от електроразпределителното дружество.

Съветът е клиентите да не кликват върху линка „тук“, да не отварят прикачения файл и веднага да изтрият съобщението. Електронните фактури на „ЧЕЗ Електро България“ се изпращат само в .pdf формат, се казва още в съобщението.

Посочва се още, че достъпът до електронния архив с фактури на сайта на дружеството www.cez.bg е напълно защитен и функционира нормално, като от него могат да бъдат изтеглени електронните фактури, съобщава Дневник.

Екипът по киберсигурност на дружеството установи източника на атаката и предприе мерки за блокирането му. „ЧЕЗ Електро България“ АД уверява своите клиенти, че техни лични данни не са били достъпвани или копирани от сървърите на дружеството от трети страни, завършва мейлът.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
2 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
lll
lll

Ами да бяха разпространили повече данни за фишинг атаката! С какво се преполага да работят администраторите и подобен персонал и за какво да търсят?
Твърдението, че ЧЕЗ изпраща фактури само в PDF формат е направо кухо и създава впечатлението, че видиш ли щом е PDF значи е сигурно и може да се отваря…
Какви специалисти по киберсигурност работят в ЧЕЗ бе?!?!?!

MCMXLVIII
MCMXLVIII

Най-вероятно никакви…

Радослав
Радослав

Благодаря!

Елементарно, Уотсън
Елементарно, Уотсън

Ако личните данни на клиентите на ЧЕЗ не са били достъпвани или копирани от сървърите /хаха/ то тогава как хакерите са изпращали фалшивите имейли ТОЧНО на клиентите на ЧЕЗ и са ги подправяли така че да не будят съмнение у получателя ?

Иван
Иван

Не разбираш. Те не знаят, че знаят за незнанието си, свързано със знанията им относно атаката.

Манчоs
Манчоs

От съображения за сигурност ще игнорирам всички сметки от ЧЕЗ!

Deepin
Deepin

Да му мислят тия с Уиндоусите…родих се с Deepin..Страхотен интерфейс,няма лагове,сини екрани вируси и всичките мy идиотий на Уиндоуса…