Днес разбрахме, че на 76 години почина британският физик-теоретик и популяризатор на науката Стивън Хокинг.

Въпреки неговата болест, приковала го отдавна към стола, известният учен през целия си живот работи, писа книги и чете лекции. Да си припомним съветите на Хокинг към човечеството.

Трябва да бъдем много предпазливи с изкуствения интелект

Стивън Хокинг нееднократно предупреждаваше хората за опасността от изкуствения интелект.

През 2014 година в интервю за BBC ученият изрази увереност, че компютрите в крайна сметка ще придобият самосъзнание и ще заменят човешката раса, понеже ще се развиват много по-бързо от биологичния живот.

„Примитивните форми на изкуствен интелект вече съществуват. Аз считам, че тяхното по-нататъшно развитие ще доведе до края на човечеството“ – каза астрофизикът.

През 2015 година, по време на лондонската конференция Zeitgeist 2015, ученият дори обяви приблизително кога изкуственият интелект ще стане по-умен от хората: „В интелектуално отношение, компютрите ще изпреварят човека през следващите 100 години. Когато това се случи, можете да бъдете сигурни, че целите на компютрите няма да съвпадат с нашите цели. Съблазнително е да се мисли за високоинтелигентни машини като за герои от научнофантастичен филм. Това би било наша всеобща грешка – потенциално най-лошата грешка в историята“ – каза тогава Хокинг.

Отново през 2017 година Хокинг заедно с Илън Мъск и Стивън Возняк подписаха открито писмо, призоваващо да бъдат забранени „защитните автономни оръжия“ или с други думи роботите-убийци. Авторите на това писмо предупредиха, че надпреварата във въоръжаването с изкуствен интелект няма да доведе до нищо добро. Така например, през следващите няколко години е напълно възможна появата на бойни дронове, които могат да бъдат програмирани да търсят и убиват записаните в тяхната база данни хора.

Хокинг считаше, че развитието на изкуствения интелект може да доведе до гибелта на хората, но допускаше и позитивно развитие на ситуацията: „Еволюцията на изкуствения интелект може да бъде най-позитивното нещо на света, но едновременно с това и най-страшният фактор за човечеството. Трябва да осъзнаваме опасността, която може да бъде ИИ“.

Ученият считаше, че при правилен подход, ИИ може да реши повечето проблеми в света.

Трябва да се бяга от Земята

През 2016 година Стивън Хокинг предупреди човечеството за неминуемата техногенна катастрофа, която предстои през следващите 1000 години.

Физикът посочи трите главни заплахи за човечеството: ядрената война, глобалното затопляне и създаването на генетични вируси.

Хокинг виждаше спасението в изселване от Земята. „Едва ли през следващите 100 години ще успеем да създадем автономни космически или извънземни колонии. Това означава, че трябва да сме много, много внимателни. Не вярвам, че ще оцелеем през следващите хиляда години, ако не избягаме от тази крехка планета“ – каза ученият.

„Ние вече не разполагаме с достатъчно пространство. Единствените места, където можем да отидем са другите светове. Време е да изследваме и други слънчеви системи. Това може да се окаже единственото, което може да ни спаси от нас самите. Сигурен съм, че хората трябва да напуснат Земята“ – каза физикът по време на събитието Starmus в град Тронхайм, Норвегия.

В края на 2017 година Хокинг уточни, колко време остава до катастрофата. Според него, човечеството ще загине някъде към 2600 година, когато Земята ще се превърне в пламтяща огнена топка.

Тогава ученият каза, че катастрофата на Земята ще се случи поради пренаселването на планетата и увеличената консумация на енергия. Ето защо, спасението възможно единствено на другите планети.

А в Пекин Хокинг призова инвеститорите за поддръжката на неговия проект Breakthrough Starshot за достигане до най-близката до Слънчевата система звезда Алфа Кентавър. Според физика, там е възможно да има подходяща за живот планета.

Трябва да се избягва контакта с извънземните цивилизации

През 2016 година Хокинг се снима в късометражен документален филм, с който предупреди земляните да не встъпват в контакт с извънземните цивилизации.

Във филма ученият осъществява виртуално пътешествие до екзопланетата Gliese 832c, намираща се само на 16 светлини години от нашата планета.

„Ако на Gliese 832c имаше разумен живот, щяхме вече да сме го чули“ – каза Хокинг. „Един ден ще получим сигнал от подобна планета и не бива да бързаме с отговора. Срещата с по-развита цивилизация ще прилича на срещата на Христофор Колумб с коренните американци. Тази среща не бе особено добра за индианците“.

Физикът-теоретик считаше, че не трябва да се осъществява контакт с чуждите цивилизации, но тяхното търсене не трябва да бъде прекратявано. При появата на извънземен сигнал човечеството трябва да се притаи, за да избегне възможната колонизация на Земята.

Необходимо е да сме предпазливи с черните дупки

Основният научен принос на Стивън Хокинг е свързан с изучаването на черните дупки.

Хокинг считаше микроскопичните черни дупки за източник на практически неограничена енергия за човечеството и предупреждаваше за опасностите, с които ще се сблъскат хората, при опита си да използват гравитационни обекти.

„Черната дупка с маса колкото Слънцето може да излъчва частиците на Хокинг с малка скорост и това излъчване е трудно да бъде забелязано. Но ако тя е с малки размери, ще генерира мощно рентгеново и гама излъчване с мощност десетки милиони мегавати, което ще е достатъчно за Земята“.

Хокинг считаше, че падането в черна дупка не е задължително да доведе до унищожение. Това може да е вход към паралелна вселена.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари