fbpx
0.8 C
София

Чехи тестваха успешно летящ мотоциклет

Най-четени

Три чешки компании с подкрепата на френската фирма Dassault Systemes проведоха първи успешен тест на разработения от тях летящ „мотоциклет“ на име F-Bike. Тестът се състоя по време на пресконференция в Прага, където посетителите видяха как моторът лети управляван с дистанционно и с манекен на мястото на водача. На видеото най-долу можете да видите как шест хоризонтални ротора, дърпайки 47 киловата енергия от батериите, издигат возилото над земята.

На пръв поглед човек може да се зачуди за какво изобщо F-Bike има гуми при положение, че е направен да лети. Возилото обаче е замислено като сухопътно и е предвидено за полет траещ само между три и пет минути. Настоящият прототип на мотоциклета тежи 85 килограма, което означава, че може да вдигне товар с максимално тегло от още толкова килограми, за да успее да се издигне нагоре.

Разработването на мотоциклета започва още през 2011 година като с течение на времето първоначалният дизайн е претърпял много изменения. В началото екипът е искал да направи електрически мотор, но след това са променили мнението си и са създали това, което днес е F-Bike.

Трите чешки компании – Duratec, Technodat и Evektor – твърдят, че са били вдъхновени от творбите на Жул Верн и родния им автор Ярослав Фоглар. Това лято те ще повторят теста, но този път с човек зад кормилото. Засега не е ясно дали чехите планират да превърнат прототипа си в масов продукт.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини