Чипът Т2 блокира инсталирането на Linux в новите компютри на Apple

65
2333
Чипът Т2

Linux потребителите често инсталират свободната операционна система в компютрите на Apple, включително и в MacBook Air. По този начин се получава двойна изгода: удобна операционна система с дистрибуцията, с която са свикнали, като и добрия хардуер на Apple. Доскоро и Линус Торвалдс използваше MacBook Air по същия начин.

Но тези щастливи времена изглежда ще останат в миналото. Новите компютри на Apple сериозно затрудняват инсталирането на Linux. Проблемът е в новия чип Т2, осигуряващ безопасността на компютърната система. Популярното издание Phoronix съобщи, че той ефикасно блокира зареждането на Linux. Аналогична е ситуацията и с другите нови устройства, представени от Apple.

Т2 осигурява безопасността на системата и отговаря за криптирането на APFS хранилището, за проверката на безопасното UEFI зареждане, обработката на Touch ID, хардуерното изключване на микрофона при затворен капак на лаптопа, проверява всяка стъпка на процесите чрез криптографските ключове, подписани от Apple.

Само че със зареждането на алтернативни операционни системи възникнаха проблеми. По подразбиране, забранено е зареждането дори на Microsoft Windows, докато не бъде включена поддръжката на Windows чрез приложението Boot Camp Assistant за macOS. Този инструмент инсталира сертификата Windows Production CA 2011, който се използва за проверка на автентичността.

Интересното е, че в техническата документация, описваща възможностите на чипа Т2 се казва, че се поддържа само Microsoft Windows Production CA 2011 сертификата, а Microsoft Corporation UEFI CA 2011, използван за формиране на цифровите подписи за Linux дистрибуциите, не се поддържа. Съвсем логично, това означава, че в новите компютри на Apple с чипа Т2 се блокира зарежданото каквито и да било други операционни системи, освен MacOS и Windows 10. Няма Linux, няма Windows 7 и т.н.

С други думи, докато Apple не реши да добави нов сертификат или чипът Т2 не бъде хакнат, за да може да се разреши използването и на други криптографски ключове, няма как да се използва нищо друго освен MacOS и Windows 10.

След редица запитвания, техническата поддръжка на Apple публикува разяснение, че зареждането на алтернативни ОС все пак е възможно. Необходимо е изцяло да се изключи функцията за осигуряване на безопасно зареждане Secure Boot при зареждане с помощта на програмата Startup Security Utility в режим macOS Recovery.

Само че това не помага. Потребителите започнаха да съобщават, че дори и този случай, чипът Т2 продължава да блокира зареждането на алтернативни операционни системи. Това е доста странно, понеже при избора на No Security в macOS Secure Boot ясно се казва, че чипът спира мониторинга на диска, от който става зареждането.

Apple заяви, че Т2 осигурява невиждано досега ниво на безопасността за Mac компютрите. Но нововъведението не се хареса на всички. Не са доволни и някои разработчици. Създателят на приложението Macs Fan Control каза, че неговата програма няма да работи под Windows на компютрите iMac Pro и MacBook Pro 2018. Има и други подобни случаи.

Apple засега не коментира ситуацията.

65
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
15 Коментари
50 Отговори на коментарите
29 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
33 Автори на коментарите
illkoillkothe professorFake NewsМак Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мак
Мак

Елитен столичен ресторант не позволява на хората да вмъкват кебапчета и кюфтета от вкъщи, дори когато ги слагат в найлонова торбичка.

Малко шега за деня.

Пламен
Пламен

Неприятното в случая, че ти си купил ресторанта, а не ти дават да ползваш кухнята, а ще трябва да поръчват кетъринг от Apple или MicroSoft. Въпроса е ти ли си собственика на компютъра или просто си го наел от Apple? И що за фанатик трябва да си след като само си го наел да си съгласен да плащаш 10 пъти повече отколкото ако си беше купил нормален компютър?

Мак
Мак

Ресторантът ти го дават с най-добрата кухня и нова система за сигурност, която я няма в никой друг ресторант, гарантираща това, че никой, дори ФБР и НСА или хакери няма да имат достъп да влязат и видят какво си правил в тази кухня. Ресторантът ти дава и възможност да инсталираш втора кухня вътре, която не е толкова сигурна, но е най-популярната. Ти предварително знаеш това и сам преценяваш дали да го купиш. Ако си купиш този ресторант, обаче, получваш кухня, която за мнозина е далеч по-добра от гледна точка на оптимизираност и сигурност, отколкото другите кухни, които са масови. И… Виж още »

Труе Macedonec
Труе Macedonec

„гарантираща това, че никой, дори ФБР и НСА или хакери няма да имат достъп да влязат и видят какво си правил в тази кухня. “
Пълни глупости. Тоя чип Т2 има достъп до тъчпада, камерта, микрофона, мрежата. На тъчпада е поставен скенер за пръстови отпечатъци. Т2 върти собствени процеси, извън обхвата на операционната система и ползвателя няма контрол върху действията му. Досещайте се нататък.

Check hardware
Check hardware

Немога да се съглася с това.Т2 има firmware които ще се ъпдеитва периодично.Не мисля ,че ще защитава само тъпата камера,тракпада и т.н.

illko
illko

Освен това, плащаш 3К за лаптоп, OS не ти принадлежи, но излиза, че ремонта на хардуера ще може да се прави само в сервизите им… Смях

https://motherboard.vice.com/en_us/article/yw9qk7/macbook-pro-software-locks-prevent-independent-repair

Мисли
Мисли

Предпочитам хард дискът да ми е криптиран on-the-fly, да имам специална сигурност гарантираща boot процеса и да гарантирам сигурността на процесора пред това да инсталирам Линукс. Не съм си купил Мак за Линукс. Ако трябва да избирам, избирам сигурността.

Да му мисли Линус, той позлва лаптопи на Епъл.

Труе Macedonec
Труе Macedonec

„Ако трябва да избирам, избирам сигурността.“
Това беше, ама по времето на Джобс. После сложиха криптиране, което се отваря много бързо, ~ 10 минути.

the professor
the professor

като се скапа диска, а ти трябва някаква информация, която не е на облака друго ще мислиш… щото дори да се клонира диска по сектори декриптацията няма да сработи и достъп до информацията няма да имаш… а ако имаш проблем с рамта (има много хора дето си купуват допълнително рам и си я монтират в лаптопа) ще има купища неработеща информация…
тоя чип не само блокира стартирането на други о.с. но и буутването на каквато и да е диагностична програма за тест hdd/ssd/ram

illko
illko

Мак, смешен си 😀 Чак нямам желание да развивам теории защо. Мисля (както се вижда), че всички освен теб разбират какво имам предвид 🙂

Мак
Мак

И аз те мисля за смешен, защото с ИТ изкарвам шестцифрена годишна печалба.

illko
illko

Това не те прави по-малко смешен. Аз наемам хора като теб, така че твоята ЗАПЛАТА не ме впечатлява

Мак
Мак

Говорих за печалба, а не заплата. Аз не наемам такива като теб, защото сте очевадно малоумни.

Zmei
Zmei

Вземал 6 цифри и дошъл да се хвали във форумите, останалите колко са му смешни. В същото време говори простотии за линукс, а ползва unix. ПЪЛЕН ПАЛЯК 😀

Мак
Мак

Знаеш ли как ме интересува тъпата то оценка. Специалистите в сигурността достатъчно са изписали за предимствата на Т2, тъп българин.

Мак
Мак

И не се хвала за парите, а просто показвам, че явно за да го искара имам мозък, а не като теб, защото ако си умен, къде са ти парите? Аман от българи.

illko
illko

„Тъп българин“, „Хвала“, шот на ММА Хода, Шот на бокс хода..
Че и за моите пари се вайка…

Ти какъв си, мангал? 😀 Разсмиваш с ниският си интелект и висока самооценка. Сигурно си звездата в твоята каравана 🙂

pen4o
pen4o

Трябва да си тъпанар да купиш МАК и да го ползваш за конзола. Това може да се направи и със най стария кютюк.

СМях
СМях

Аз ползвам конзолата за доста неща и скриптове, много хора ползват Мак и го предпочитаха заради това, че е ЮНИКС + страхотна графична среда.

Обединява най-добрите черти на Уиндоус и Линукс.

Калин
Калин

„Обединява най-добрите черти на Уиндоус и Линукс“
В едно изречение 😀

+1

Мак
Мак

Pичapд Cтoлмaн ниĸoгa нe e инcтaлиpaл ГHУ/Линyĸc пo нeгoви дyми: httрѕ://уоutu.bе/umQL37АС_YМ

Aвтopът нa Линyĸc нe мoжe дa инcтaлиpa Дeбиaн пo нeгoви дyми: httрѕ://уоutu.bе/qНGТѕ1NЅВ1ѕ

MuUser
MuUser

И какъв е изводът? Всички да си купим Епъл заради Мак? Или пък със закон да се забрани отвореният софтуер? Или пък да мигриране на Уин 10? Ти кога ползва някаква десктоп дистрибуция в топ5 на дистроуоч, кога Мак и кога УИН? Че аз ползвам ежедневно и трите Манджаро КДЕ, УИН 10 и Мак. А познай кое е най-стабилно, бързо, леко, лесно и най-сигурно. За капак – безплатно.

USA USA USA
USA USA USA

Изводът е, че системата не струва, щом създателя на ОС намира една от най-популярната дистрибуция за трудна и главния идеологически пропагандатор не е инсталирал ГНУ/Линукс никога, какво очаквате от масовия потребител.

Не ме интересува какво ползваш. Ти си никой.

Виж къде отива потребителя.

Customer’s always right!

MuUser
MuUser

Линукс не е ОС, а ядро! Докато се надгради до завършена десктоп ОС има много дълъг път. И, всъщност не е ядро само за десктоп. Къде отива потребителят? Май към Линукс от последните десетина години. Не забравяй, че Андроид е с Линукс ядро и е най-разпространената мобилна ОС. Колкото пък за десктопа, почти невъзможно е да си купиш комп с Линукс. А ако му качиш, отпада гаранцията. За капак и производителя не може да те спайва. Защо според теб отрязват Линукс дистротата за Епъл устройства? Никой няма интерес да ти продаде нещо и ти да си го ползваш по твое… Виж още »

Жоро
Жоро

Ти изби рибата , като инсталираш линукс и отпада гаранцията.Това никъде го няма,никаква гаранция не отпада , поинтересуувай се малко..Относно андроид и макос и двете са линукси.Не малка част от уиндоус 10 е линукс , в интел процесорите микрокода е линукс.

MuUser
MuUser

Интересувах се. Живея във УК. Тук не мога да си купя комп без Мак и много рядко само с Уин – набутват и офис. Дори имам платен Уин 10 от сайта на МС и пак трябва да платя. Нямам право да го премахвам и т.н – еднин продукт са. Вече хардуерът не е нещо отделно от софтуера. С телефоните е същата работа. Пък Макът дори нямам право да го разглобявам. Доплатих за още 16ГБ рам познай на каква цена?

MuUser
MuUser

USA, може ли да ме просветлиш за чий х*й имам GPS на iMac-a? Да го ползвам като навигация влачейки го с агрегат или акумулатор по улиците? Или пък да гледам къде ми се намира домът (да не се е преместил сам)? Кой изобщо ползва GPS на десктоп машина? Бисерите да съм си го бил намерил, ако ми го откраднат – не ми ги пробутвай. Питам и отговор не искам

Мак
Мак

Този няма мак, ако имаше нямаше да напише горния коментар. Това типичен български гастербайтер, при това технически неграмотен. Ходи да бере ягоди и го е яд, че е белия роб в богата държава. Ако имаше Мак щеше да знае дали или как компютъра въобще би ползваш услугите за местоположение и как те работят и с каква технология. На Мак за да включиш услугите за местоположението трябва изрично да ги включиш и ако го направиш ще ти излиза иконка, която да ти се показва, ако се използват и изрично това се разрешава приложение по приложение. Трябва да си много тъп да… Виж още »

Труе Macedonec
Труе Macedonec

„А познай кое е най-стабилно, бързо, леко, лесно и най-сигурно. За капак – безплатно.“
Напълно вярно! Плюс това Apple не са силни в момента с компютрите. Самото слагане на Linux върху Apple и без друго е проблематично, камо ли да се прави често. Така че няма драми в цялата история.

Modern gay
Modern gay

Ама кой си то да казваш “не са силни в момента”, статистика за растежа виждал ли си? В коя година живееш? Трол!

NiHoi
NiHoi

„А познай кое е най-стабилно, бързо, леко, лесно и най-сигурно. За капак – безплатно“
Съседката,миньон атлетка и я сърби постоянно за хардуер..

Татун
Татун

Голяма глупост според мен, само ще амбицират сръчните хакери да преборят защитата и Епъл компютрите ще станат по-атакувани. То си е невероятно предизвикателство!

Пръснете се от яд, Българи
Пръснете се от яд, Българи

Дано, искам повече хакери за да направят моя Мак по-сигурен.

азз
азз

Кой нормален ще си купи Мак и ще го осере с Линукс?????

Росен
Росен

Същите като тия които си купуват компютри за да ги осерат с Хакнат Мак (Хакинтош)

Gosho
Gosho

Аз!

Смях
Смях

Linus Torvalds, ама по негови думи не е успял да подкара Дебиан на MacBook Air и решил да го махне.

Жоро
Жоро

Кой нормален и практичен човек изобщо ще си купува мак.След като лаптоп на която и да е друга фирма е три пъти по-евтин и със същите или по-добри характеристики.Нали знаете че ябълка използват процесорите на интел.Едно време като бяха с процесорите на моторола и айбием беше по-различно и пак не си струваше.Ябълката е само да се покажеш че имаш пари за нищо друго не става.

zhore zhore shte se kacha gore
zhore zhore shte se kacha gore

Първо я пробвай „Ябълката“ и тогава говори 🙂

Macuser
Macuser

Вие за davinci resolve чувалилисте? Работи чудесно под линукс и е малко по бърз от FinalCut pro (зави си от хардуера който ползваш). Като Ви чета глупостите и чак смешно ми става! Между другото пиша Ви от macbook pro mid 2012, много съм доволен от него вече 6 години ми служи добре, сигурен съм, че никога не сте работили с MacOS и FinalCut pro, само сте гледали по тубата и там сте формирали вашето мнение!

Мак
Мак

DaVinci в за корекция на цветовете, не за цялостно видео редактиране. Товс е все едно да сравняваш HDR редактор с Фотошоп. Който ти е ударил плюс е функционално неграмотен.

illko
illko

Въпросът по-скоро е, кой нормален изобщо си купува Mac 🙂 При положение, че дори бозичката е по-гъвкава…

Kofti Petrov
Kofti Petrov

Явно си много зле … личен съвет от мен : започни да четеш малко повече и да се ограмотяваш … малоумно е да сравняваш Линукс и Мак, провери и сайта на Ред Хат да видиш какви са цените и на какви кошници върви … също така се поинтересувай какво означава сървър и за какво се използва … а писането на тъпи коментари по форумите става и с мак и с кошница за 20$

sdfsfsf@fsoijfocom
sdfsfsf@fsoijfocom

Аз мразя Линукс, никой себеуважаващ се и социален човек не ползва това освен за сървъри. Това е чист мазохизъм за асоциални хора.

Жоро
Жоро

Очевидно не разбираш от компютри , само да те светна вече няма разлика между операционните системи , особенно линукс върши всички неща които ги върши и уиндоус при това безплатно , по-сигурно и по-бързо (без вируси и троянци), външния вид на ОС си го избираш по-желание кеф ти да прилича на уиндоус кеф ти мак кеф ти 1000 различни линукса.

Manjaro
Manjaro

Пак си спал на криво..

Manjaro
Manjaro

Тия чисто изплеснаха!

Жоро
Жоро

Смисъла е че като си купиш мерцедес и подръжката на година ти 10000 лева без значение какъв му е двигателя (двигателитеса на рено между другото).и линукса не е за беняци защото такива няма а за умни и разсъдливи хора които знаят какво искат.Сега ако си купуваш мак само да се фукаш колко пари имаш това говори лошо за теб.

TGR
TGR

Както правят 80% от тях и 95% от кифлите.
За „статуса“
ВИЦ:
Какво е гъзар? – Човек, който ходи на кафе си хвърля айфона на масата.
Какво е турбо гъзар? – Човек, който като отиде на кафе си хвърля телефон на масата БЕЗ ДА ИМА КАЛЪФ на телефона.

illko
illko

Страх ги е май 😀

Калин
Калин

Маллеее, малееее. Да си купиш и Мак и да му сложиш Линукс 😀 😀 😀

Линукс
Линукс

Аз така правя, слагам му китайска дистрибуция и работя само с консола.

Калин
Калин

Трудно ми е да си представя какво можеш да направиш с конзола на Лин, което да не можеш с конзола на Мак.