Европейският съюз трябва да забрани енергоемката система за добив на биткойн, заяви един от водещите финансови регулатори на блока.

В интервю за „Файненшъл таймс“, заместник-председателят на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП) Ерик Тедеен призова за забрана на добива на криптовалути в рамките на целия блок.

Заяви, че използването на енергия в тази индустрия се превръща в „национален проблем“ в родната му Швеция.

Биткойнът вече е национален проблем за Швеция заради количеството възобновяема енергия, отделяна за добив. Би било ирония, ако вятърната енергия, генерирана по дългата крайбрежна ивица на Швеция, бъде посветена на добива на Биткойни .

Казва Тедеен пред FT.

Според данните от индекса на Кеймбридж за потреблението на електроенергия от Биткойни, в момента се консумира 0,6 % от електроенергията в света.

Какво е доказателство за работа (Proof of Work)?

Биткойн и Етер, двете най-големи криптовалути, се добиват чрез системата за доказване на работата. Тя финансово стимулира миньорите да използват все повече изчислителна мощност. От там повече електроенергия за потвърждаване на транзакциите в блокчейн и за печелене на токени.

През ноември миналата година, в качеството си на директор на Шведския орган за финансов надзор, Тедеен призова за забрана на добива на криптовалути ползващи тази механика.

Аргументът му е, че от април до август 2021 г. потреблението на енергия на операциите по добив на Биткойни в Швеция е нараснало с „няколкостотин процента.

В интервюто, публикувано в сряда, той подчерта, че не призовава за цялостна забрана на криптовалутите, а по-скоро се опитва да насърчи „дискусия за преминаване на индустрията към по-ефективна технология“.

„Решението е да се забрани доказателството за работа“, каза той.

Един от потенциалните пътища би могъл да бъде преминаването към добив чрез „доказателство за залог.

Докато „proof of work“ насърчава конкуренцията между миньорите, за да се запази сигурността на мрежата, „proof of stake“ е по-малко енергоемък процес. При него миньорите поставят своите токени като гаранция срещу грешки в процеса на валидиране.

Етерът, втората по големина криптовалута по пазарна капитализация, трябва да премине към добив с доказателство за залог през втората половина на тази година.

Нарастващата загриженост относно повишаващото се потребление на енергия от индустрията за добив на криптовалути вече накара правителствата да предприемат действия. По-рано този месец Косово забрани добива на криптовалути. Това е опит да се справи с най-големия недостиг на енергия в страната от десетилетие насам.

През ноември норвежките власти заявиха пред Euronews Next, че ще обмислят да подкрепят забраната на доказателството за работа.

Обявиха, че скандинавската страна „обмисля потенциални политически мерки“ за справяне с предизвикателствата, които криптодобивът поставя.

Въпреки че криптодобивът и технологията, която стои в основата му, могат да предоставят някои възможни ползи в дългосрочен план, днес е трудно да се оправдае широкото използване на възобновяема енергия.

Казва тогава Бьорн Арилд Грам, министър на регионалното развитие на Норвегия.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари