fbpx
1.1 C
София

Ethereum преминава към модела Proof of Stake и добивът с видеокарти става безсмислен

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Популярната криптовалута Ethereum „през следващите месеци“ ще премине към модела Proof of Stake (PoS), като по този начин консумацията на електрическа енергия, необходима за добиване на криптовалута, ще намалее с впечатляващите 99,95%. Миграцията към новия алгоритъм навярно ще зарадва геймърите, понеже използването на видеокарти за добив на Ethereum ще стане безсмислено.

Proof of Stake (доказателство за залог) е метод за защита при криптовалутите, базиран на необходимостта от доказване на съхранението на определено количество средства в сметката. При използването на този метод алгоритъмът на криптовалутата с голяма вероятност, за потвърждението на поредния блок в блокчейн веригата ще избере сметката с повече средства. Този метод е алтернатива на метода за потвърждение на извършена работа Proof of Work (PoW), при който вероятността за създаване на поредния блок е по-висока при потребителя с по-мощен хардуер. Към днешен ден повечето криптовалути използват метода PoW, но има и цифрови валути, които използват и двата изброени дотук метода. И двата подхода си имат своите преимущества и недостатъци.

Чрез прехода към PoW модела, Ethereum Foundation възнамерява да повиши ефективността на блокчейн мрежата 2000 пъти и да намали консумацията на електрическа енергия с 99,95%. Към днешен ден за работата на Ethereum мрежата се изразходват около 44,49 терватчаса годишно, което съответства на консумацията на един голям град.

Миграцията към новия метод ще отнеме известно време, но се очаква след два-три месеца геймърските видеокарти рязко да поевтинеят.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини