fbpx
8.6 C
София

Човечеството ще трябва да работи съвместно в случай на астероидна опасност

Най-четени

Най-голямата пречка пред хората за отклоняването на някой опасен астероид вероятно ще бъде невъзможността на човечеството да работи съвместно. Ние вече разполагаме с технологичното ноу-хау, което е нужно за да се предпазим от космическите камънаци, които летят към планетата ни, при условие, че ги засечем достатъчно рано. Животоспасяващата работа по тяхното отклоняване обаче, ще изисква международно сътрудничество, информира Space.com.

Историята е показала, че съместната работа за постигането на общо добруване не е зона, в която хората са особено силни. Нещо повече, ако ресурсите, вложени във войни през последните сто години, бяха използвани за добруването на човечеството, сега почти всички световни проблеми щяха да са решени. Само парите, изхарчени от САЩ за войната във Виетнам можеха да стигнат за да се намерят алтернативни енергоизточници, които да направят използването на изкопаемите горива излишно.

Ако засечем голям астероид, който е насочен право към Земята, някой ще трябва да вземе поредица от трудни решения за отклоняването на смъртоносния обект. В противен случай човешкият вид може да последва съдбата на динозаврите, което би било жалко, след толкова векове на еволюция и развитие.

Според бившия астронавт Ръсти Швайцкарт, който сега е ръководител на фондацията B612, решението ще бъде не техническо, а принципно. Това обаче не означава, че може да бъде взето лесно. Астронавтът е коментирал проблема на конференцията Moving an Asteroid, която се проведе в Калифорния през миналата седмица.

Въпросът не е дали към Земята ще се насочи опасен астероид, който ще има потенциала да заличи живота на планетата, а кога ще се случи това. Когато подобно неприятно събитие се случи, това няма да е нито за първи, нито за последен път в историята. Преди 65 милиона години Земята е била ударена от астероид с дължина 10 километра, за който се смята, че е вдигнал толкова голям облак с прах, че е охладил планетата и е унищожил динозаврите. Планетолозите са убедени, че подобно нещо ще се случи отново.

Изчислено е, че по-малки космически обекти, които не могат да унищожат живота, но могат да сринат световната икономика, се блъскат в Земята веднъж на всеки 200-300 години. Динозаврите са били безпомощни пред случващото се, но това далеч не е така за хората, които разполагат с космически технологии.

Ако попаднем на пътя на опасен астероид ние ще трябва да направим нещо, за да го отклоним от пътя му и по този начин да предотвратим евентуалната световна трагедия, която може да причини сблъсъка. Възможностите за действие са няколко. Едната е да засилим срещу астероида друг огромен обект и сблъсъкът да промени траекторията на убиеца до безопасна степен. Ако имаме няколко месеца за реакция можем да пратим безпилотен кораб до астероида, който да лети до него и малко по малко, със своята гравитация, да отклони обекта от Земята. Ако няма време, може да се прибегне до най-опасния вариант – обстрелването на скалата с ядрени ракети. До това учените биха прибягнали само в краен случай, тъй като този вариант е хазартен и може да причини повече вреди, отколкото ползи.

Всички тези варианти обаче, могат да бъдат приложени максимално успешно само ако човечеството работи заедно и забрави за всякакви войни и конфликти. Смъртоносните астероиди са глобален проблем, който може да бъде решен само при наличието на пълно световно сътрудничество.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини