fbpx
1.4 C
София

Чрез квантови изчисления учени създадоха стъкло, което намалява нуждата от климатик с 1/3-та

Най-четени

Двама изследователи от Университета в Нотр Дам в сътрудничество с университета Kyung Hee в Южна Корея наскоро завършиха много интересен проект. Използваха квантови изчисления, за да помогнат за разработването на ново прозрачно покритие за прозорци, което може да блокира слънчевата топлина. 

Резултатът от работата им е описан в ACS Energy Levels

Създали са свой прозрачен радиационен охлаждащ слой (TRC), който пропуска само външна видима светлина. Така не се повишава температурата в помещенията. Намалява разходите за охлаждане на сградите с до една трета от сегашните стойности. 

По данни на Международната агенция по енергетика климатиците и електрическите вентилатори съставляват 20% от енергийните разходи на сградите по света. Или около 10 % от потреблението на електроенергия от хората.

За да определи абсолютно най-добрата конфигурация на материалите, екипът разчита на машинното обучение и обещаващата област на квантовите изчисления за решение. Въпреки че са в сравнително ранна фаза на развитие, квантовите изчисления предлагат огромен потенциал поради способността си да надминават значително традиционните изчислителни методи. Понастоящем дори и най-напредналите класически суперкомпютри разчитат на двоично състояние за извършване на всички изчисления.

Има ограничения за това, което могат и не могат да постигнат.

За разлика от тях квантовите компютри могат да представят информацията като 1, 0 или дори като комбинация от двете. Това хипотетично дава на учените огромно предимство в многобройни области, като например симулации на природни науки и изследвания на ядрения синтез.

За да може дизайнът на TRC на Луо и Ким да работи правилно, е необходимо невероятно тънки слоеве от материали да бъдат съставени по точен начин. 

Така осигурява оптимално намаляване на топлината. 

В този случай машинното обучение и квантовите изчисления се обединяват, за да тестват моделите в рамките на части от секундата. Анализират практически всички възможни смеси и комбинации от материали, за да намерят най-добрата.

Резултатът е наслояване на силициев диоксид, алуминиев оксид и титанов оксид с дебелина 1.2 микрона върху стъклена основа. След това тя е покрита със същия полимер, използван в контактните лещи. Впоследствие новата комбинация превъзхожда всички други налични в момента покрития за стъкло, които намаляват топлината.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини