fbpx
13.8 C
София

Чувствителни сензори: стартъп учи роботи на усещането за докосване

Най-четени

Ами ако роботите наистина могат да усещат всичко, което ги заобикаля? Така те със сигурност биха били много по-ефективни в извършването на различни задачи и работата им в различни индустрии – от космически мисии до медицина.

Нов стартъп твърди, че следващото поколение роботика ще включва специална сензорна кожа, разработени мускули и изкуствени неврони, отпечатани върху гъвкави материали, които ще позволят на роботите да изпитват усещането на докосване.

„Наблюдаваме драстична възходяща тенденция в автоматизацията във всички области на промишлеността и скоро всичко това ще се пренесе в ежедневието ни“, казва д-р Маркъс Хенке, младши ръководител на изследователската група в Института по полупроводници и микросистеми на Техническия университет в Дрезден, както и главен изпълнителен директор на PowerON.

Новата разработка се основава на съвместни изследвания, проведени от ТУ Дрезден и Университета Оклънд в Нова Зеландия, които изследват основите на многофункционални диелектрични еластомери в роботиката като част от стипендията Мария Кюри, присъдена от Европейската комисия.

Забележителни открития

Компанията PowerON на Хенке е основана с помощта и подкрепата на ТУ Дрезден и сега предоставя на обществото забележителни открития.

„След като технологията е достатъчно напреднала, очакваме да срещнем роботи не само в различните индустрии, но и в ежедневието си“, казва Хенке.

Сега инженерът иска да използва първия продукт за стартъпа си – вид връх за пръстите с чувствителен сензор, който да бъде част от крайниците на роботите в промишлеността. Целта на Хенке е да разшири областите на приложение на роботите и да позволи на роботизираните ръце да работят по-ефективно и да изпълняват по-деликатни задачи. Приложенията са много – работа с чупливи предмети и шприцформи, събиране на узрели плодове и зеленчуци, медицински грижи.

Екипът на Хенке е готов да започне първоначални практически тестове през следващите седмици на първия демонстратор, който показва взаимодействието на чувствителна на допир кожа, разработени мускули и изкуствени неврони.

 Устройството представлява грайфер, който се задвижва от изкуствени мускули, а те от своя страна контролират изкуствените неврони. Освен това, то е снабдено с тактилна кожа, която може да усети как и къде е захванат конкретния обект.

Ползотворно партньорство

За да създаде това впечатляващо изобретение, PowerON работи в тясно сътрудничество с ТУ Дрезден и е партньор в мащабния изследователски проект “6G-life”.

„Това партньорство е доказателство за потенциала на сътрудничество между науката и индустрията, както и как такива съвместни проекти могат да допринесат за бързото превръщане на научни открития в търговски продукти“, казва проф. Андреас Рихтер, директор на Института по полупроводници и микросистеми.

През ноември 2021 г. изследователите на Meta AI, в сътрудничество с университета Карнеги Мелън, обявиха разработването на кожа, която ще позволи на роботите да изпитват усещане за докосване. Технологията се нарича ReSkin и използва напредъка в машинното самообучение и магнити, за да предложи универсално решение, което е подходящо за многократна и дългосрочна употреба. През юли 2021 г. учени от Националния университет в Сингапур разработиха смарт материал от пяна, който позволява на ръцете на роботите да се възстановяват и да усещат предмети, подобно на човешката кожа.

Новият материал, наречен AiFoam, е направен от високоеластичен полимер, който се задвижва по роботизираните крайници чрез микроскопични метални частици и малки електроди.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини