fbpx
4.4 C
София

Шестте най-добри емулатора на Android за Linux в края на 2021 година

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Няма как да отречем влиянието на смартфоните в живота на хората. Към днешен ден има приложения за всички и за всеки. Смартфоните се превърнаха в удобни устройства, които се използват, за да започне деня, за да се видят водещите новини, да се посетят социалните мрежи, както и да се обадим на своите близки и приятели или да се видим с роднините в чужбина.

Има много Linux потребители, които искат да стартират своите любими Android приложения на своите компютри. За да се стартират тези приложения е необходимо да се използват Android емулатори, които дават възможност за стартирането на Android игрите и програмите на компютрите работещи под управлението на Linux. Ето кои са едни от най-разпространените Android емулатори към днешен ден, които дават възможност за стартирането и на тестването на всякакви Android приложенията в Linux среда.

Anbox

Anbox е една от първите разработки за тестването на Android приложенията в Linux среда и много потребители използват този емулатор още откакто е създаден. Той дава възможност за стартирането на всички любими приложения и игри за Android, независимо каква е Linux дистрибуцията.

Емулаторът Anbox помества базовата операционна система Android в една опростена автономна платформа, като не дава директен достъп до хардуера за постигането на максимална производителност. От друга страна той интегрира основната система от процеси на Android в Linux операционната система, което дава възможност за значителна оптимизация на емулацията.

Anbox използва стандартните Linux технологии, каквито са например контейнерите (LXC), даващи възможност за добро разграничаване на Linux системата от емулатора. Една от най-характерните черти на този емулатор е, че той дава възможност да се избере произволна версия на Android – от Cupcake до Snow cone. От информационна гледна точка той е изключително безопасен в сравнение с другите емулатори, което е постигнато благодарение на използването на Linux контейнерите.

Genymotion

Genymotion е още един популярен емулатор, като според много потребители това е най-добрият вариант. Той дава възможност за стартирането на виртуални Android устройства в електронен облак и на работния плот на Linux. Това съвсем не е всичко, понеже заедно с него получавате над 3000 конфигурации на най-различни устройства след неговото инсталиране.

Този емулатор дава възможност да се получава информацията от сензорите на мобилните устройства, каквито са например данните от жироскопа на Android устройството, които Linux системата получава. Неговото идеално качество на пикселите показва оригиналния размер на изображенията на произволни приложения без да се налага инсталирането на какъвто и да било външен софтуер.

Друг важен момент е, че Genymotion е съвместим с инструментариумите Android SDK и Android Studio. Нещо повече, това е една многоцелева платформа, която дава богати възможности на програмистите да тестват своите уеб сайтове и приложения в средата на различни Android браузъри директно от своя компютър, работещ под управлението на Linux.

Android-x86

Android-x86 прави всичко възможно Linux потребителят използвайки неговата емулация да получи директен достъп до хардуера на персоналния компютър. Той използва стандартната операционна система Android за ARM архитектура и без каквито и да е проблеми работи както с x86, така и със софтуера, който е специално предназначена за чиповете на AMD.

Този емулатор изисква инсталирането на виртуалната машина на Oracle за стартирането на приложенията, които са инсталирани в нещо подобно като Live-система. Благодарение на вградената поддръжка на Wi-Fi, настройката на мрежовите връзки става сравнително лесно.

Нещо повече, Android-x86 дава възможност за използването на вградената памет на Android устройството директно в емулатора. И още, по подразбиране дебъгерът включва режима Busybox, който е много удобен за откриването на бъгове в приложенията.

Android Studio

Android Studio е най-подходящият софтуер, който е необходим за всеки разработчик и за всеки програмист за емулация на Android приложенията в Linux компютъра. Неговият интерфейс е всъщност пълноценен инструмент, който е най-подходящ за разработването и тестването на най-различни приложения. Ако ви се налага да експериментирате с което и да било Android приложение в средата на Linux, то Android Studio ще бъде вашият най-добър приятел.

 

Всичко което ви е необходимо е едно виртуално Android устройство (AVD), което след това може да бъде настроено за използването на софтуера в качеството на емулатор. Тъй като това решение е с отворен сорс код и освен това е безплатно, то Android Studio често е част от работния комплект на всеки разработчик.

След като с течение на времето започнете да растете и да разбирате повече за системите за емулиране, то навярно ще разберете доколко важен е този инструмент и колко добре той може да поддържа другите интелигентни устройства, каквито са например смарт часовниците, и смартфоните.

ARChon

ARChon е един уникален Android емулатор за Linux операционните системи. Той не работи в средата на виртуална машина и не е необходимо неговото инсталиране в Linux компютъра. Той използва мощната среда на Google Chrome, като директно в нея изгражда емулатор.

Това означава, че този емулатор може да работи с произволна версия на Linux ядрото и можете да сте напълно сигурни, че той бързо и ефикасно ще работи с произволна Linux дистрибуция. Можете да си помислите, че неговите възможности са ограничени, но това съвсем не е така. С негова помощ разработчиците могат бързо да компилират и прекомпилират своето приложение и да го стартират на своите Linux компютри с помощта на емулатора ARChon.

Програмистите могат да правят всякакви експерименти със своя софтуер и да го променят според своите разбирания с помощта на този емулатор с отворен сорс код. ARChon е един отличен избор, ако искате да емулирате Android приложенията без при това да използвате виртуална машина.

BlissOS

Ако сте програмист или разработчик, навярно разбирате необходимостта от ефективното използване на системните ресурси при стартирането на някои игри, които изискват много памет и процесорно време.

Ако вашите нужди са наистина такива, то е време да изберете BlissOS. Това е мощен емулатор с отворен сорс код, който дава възможност на потребителите и разработчиците да стартират своите Android приложения във вид на системен софтуер за Linux операционните системи.

 

BlissOS е истински емулатор, който дава възможност на разработчиците да променят вида и възможностите на емулираното устройство. Поддържат се както 32, така и 64-битовата архитектура. Също така можете да изтеглите съответния файл за съвместимост според вида на вашия процесор.

Понякога разработчиците могат да се сблъскат с известни проблеми при стартирането на Android приложения, които изискват наистина много системни ресурси. За да се справи с това, BlissOS идва с предварително подготвени и ориентирани към висока производителност шаблони и реализации, в които са направени всевъзможни оптимизации. Емулаторът се грижи за вашата Linux операционна система и уведомява потребителите за възможни вредоносни приложения, които попадат в неговата емулационна среда.

Избор на най-подходящия Android емулатор за Linux

Търсенето и подбора най-подходящия Android емулатор за вашата Linux операционна система може да се окажат доста сложни. Някои разработчици предпочитат други системи за емулиране, каквито са например Nox и Bluestacks, но те нямат версии за Linux и няма как да се използват в тази среда.

Хубаво е да се има предвид, че въпреки, че ще намерите редица Android емулатори за Linux операционните системи, те може да не заменят пълноценното изживяване на смартфона. Всеки емулатор идва с набор от функции заедно със специфична цел. Изберете тази, от която се нуждаете.

 

Като прегледате предложения по-горе списък на Android емулатори за Linux операционните системи, можете по-лесно да вземете решение и да си изберете един от тях. Този списък би могъл да ви помогне да изберете най-добрия емулатор, който ще ви даде възможност за стартиране и използване на вашите любими Android приложения на компютър работещ под управлението на Linux операционна система.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини