fbpx
7.6 C
София

SpaceX успешно изведе в космоса телескопа IXPE на НАСА за изучаване на черните дупки и магнетарите

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Ракетата-носител Falcon 9 успешно стартира първата мисия на НАСА за изследване на сигнатурите на различните източници на рентгеново излъчване. Вече традиционно, първата степен на ракетата успешно се приземи на плаващата платформа Just Read the Instructions близо до крайбрежието на Флорида.

Телескопът IXPE (Imaging X-ray Polarimetry Explorer) ще изучава екстремалните и загадъчни обекти на Вселената, включително свръхмасивните черни дупки, неутронните звезди и магнетарите, както и излъчваните от тях рентгенови лъчи. Това е първата подобна мисия в историята, в рамките на която ще бъде създадена карта на поляризацията но многобройни космически обекти.

Телескопът IXPE има много по-висока поляризационна чувствителност в сравнение с рентгеновия поляриметър, който се намира на борда на орбиталната слънчева обсерватория OSO-8. Той може едновременно да прави спектрални, пространствени и времеви измервания, да определя геометрията и механизма на излъчване на активните ядра на галактиката и микроквазарите, да определя конфигурациите на магнитното поле на магнетарите, както и да измерва неговата величина. IXPE ще помогне да се изясни какъв е механизмът на образуване на рентгеновото излъчване в пулсарите.

Учените се интересуват най-вече от магнетарите. Това е разновидност на изолираната неутронна звезда, които имат най-силни магнитни полета от всички известни космически обекти във Вселената. Учените искат да измерят силата на това поле и ще се опитат да изяснят по какъв начин става неговото генериране.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини