Генералният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън заяви, че биткойнът рано или късно ще се срине. Шефът на банката нарече трейдърите на биткойни тъпи и обеща на секундата да уволни всеки служител, занимаващ се с тази дейност. След това изказване курсът на биткойна леко спадна.

Генералният директор на JPMorgan е сигурен, че биткойнът ще се окаже балон, и че в основата си е мошеничество. “Това ще завърши зле” – заяви един от най-влиятелните лидери на Уолстрийт по време на събитието Barclays Financial Services.

Даймън сравни всеобщата захласа по биткойните с манията по лалетата. През XVII век в Холандия рязка скача търсенето на луковици за лалета, трендът е подхванат от спекулантите, а цената на лалета в крайна сметка рязко се увеличава, след което пазарът се срива. Манията по лалетата се счита за първия финансов балон в историята на Новото време.

Топ-банкерът заяви, че в никакъв случай няма да позволи трейдърите на JPMorgan да се занимават с биткойни: “Веднага ще ги уволня, без дори и да се замислям и то поради две причини. Първо, това противоречи на нашите правила. И второ, защото са просто тъпи. И едно и другото е опасно“.

След това изказване курсът на биткойна падна с 2,7%.

От друга страна, директорът на банката не отрича необходимостта от съществуването на криптовалутата. Даймън е сигурен, че пазар за нея има, но доста ограничен. “Ако живеете във Венецуела, Еквадор или Северна Корея; ако сте убиец, търговец на наркотици или нещо подобно – по добре е да използвате биткойни, отколкото американски долари“.

Последно време пазарът на цифрова валута бе наречен балон от десетки икономически експерти. Но някои преразгледаха възгледите си.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

10 коментара за "Шефът на JPMorgan: “Ако сте наркодилъри или убийци, по-добре използвайте биткойни”"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка
wpDiscuz