fbpx
0.3 C
София

Шефът на LeEco призна за проблемите

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Смартфони, коли, велосипеди, услуга за видео стрийминг, VR платформа, телевизори, системи за сигурност, какво още? Сигурно има и още. Всичко това от младата, но изключително амбициозна китайска компания LeEco. Миналият месец те влязоха на американския пазар чрез помпозно събитие, като хвърлиха ръкавицата на някои от най-големите компании, като Apple, Netflix, Samsung, Tesla. Може би ще си кажете, че само небето е граница за компанията, но изглежда в този случай, някой нещо май не е преценил.

Това става ясно от писмо на Джа Летинг, един от основателите на LeEco и нейн изпълнителен директор, който признава, че изключително широката продуктова гама, предлагана от компанията е надвишила финансовия капацитет на собствениците ѝ. Това ще наложи промени, включващи спиране на глобалното разрастване на компанията, сериозно съкращаване на разходите и оптимизиране на операциите. Една от мерките, които Летинг обяви също, звучи по-скоро като популистки ход, отколкото рационално решение – това, че ще намали заплатата си до един юан, предава ZDNet.

Проблемите на LeEco бяха вече съзряни от инвеститори и анализатори. Един от първите знаци, че нещо става е бил срива на дяловете на дъщерната компания, осигуряваща доставката на смарт телевизорите Leshi Internet Information & Technology Corp. след слухове, че компанията не плаща на партньорите и разпространителите на нейните продукти. Писмото стана причина за допълнителен спад на акциите на LeEco, а дяловете на Coolpad, които помагат на компанията за производството на смартфоните, удариха тригодишно дъно. Летинг сподели, че LeEco са вложили $1.5 млрд., за да може електрическия им автомобил LeSee да се конкурира с Tesla. Освен това компанията нае допълнително пет хиляди души само за година.

Ние ускорихме развитието си на сляпо и нуждата от финанси скочи неимоверно. Ние прекалихме в стратегията си за глобално разрастване, като в същото време капиталът и ресурсите ни бяха всъщност ограничени“, признава във въпросното писмо Летинг, цитиран от Bloomberg.

Писмото на шефа на LeEco предизвика сериозно раздвижване в социалните мрежи. Един от хората, които обърнаха внимание на случая е бил и Лий Юн, изпълнителен директор на Xiaomi Corp. Той е насочил вниманието към неяснотата около прогресивно нарастващия дълг на LeEco. Това бе отразено светкавично от LeEco, които обвиниха Юн и компанията в разпространяването на слухове.

Саморасъл милиардер, навлязъл в IT индустрията в качеството си на служител в местно данъчно бюро, Летинг стартира преди 12 години Leshi Internet Information & Technology, една от първите компании в Китай, предлагайки срещу заплащане стрийминг на видео съдържание. Година по-късно той влиза в бизнеса със смарт телелвизори, а през 2015-та се захваща със смартфони. Bloomberg съобщава, че бизнес империята на Летинг се гради на изключително рискован финансов модел. Leshi е публично тръжна компания и е листната на стоковата борса в Шензен, като е единствената печеливша негова компания. Летинг използва заеми, подплатени от ръста на Leshi, за да подпомага другите си компании, които явно работят на загуба. Именно тези съмнителни бизнес практики накараха регулаторните органи в САЩ да обърнат по-специално внимание на Летинг, който възлага големи надежди на установяването на Faraday Future в страната.

Дяловете на Leshi са изгубили повече от една трета от стойността си от началото на тази година, а автомобила LeSee, в който китайски инвеститори вложиха един милиард долара, изглежда все по-несигурно, завършва медията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини