Големите пари често подтикват към извършване на престъпления. Точно това се случи със системния администратор на държавната лотария на САЩ Еди Реймънд Типтън. Използвайки своето служебно положение, Реймънд модифицирал генератора на случайни числа на тотото и три пъти в годината е можел да каже, кои числа ще се паднат.

Тази история се появи в медиите преди около една година, но сега бе обявена присъдата на Еди Реймънд. Шефът по информационна безопасност получи 25 години затвор, които ще прекара в затвора в Айова. Еди каза, че много съжалява за постъпката си.

Типтън бе арестуван още през 2015 година и досега се водеше съдебен процес.

Всичко е било замислено много добре и кражбата можеше да остане незабелязана. Като системен администратор Еди е имал достъп до изчислителния център на тотото. Той вкарал собствен код в системата и генераторът на случайни числа започнал да работи по друг начин. В точно определени дни на някои месеци се генерирали числа, които сисадминът е знаел.

Разследването започна, когато при стандартната проверка на системата се появиха твърде еднакви числа. Специалистите откриха външен DLL файл, който променя числата в точно определен момент. Разследването установи, че предсказуемата за мошеника комбинация се появява три пъти в годината, в един от двата дни от седмицата, в точно определено време на деня.

Еди Реймънд остана незабелязан, понеже това тото се тегли в различните щати на САЩ по различно време. А и получаването на парите става анонимно.

От тази схема Еди се възползвал не един и два пъти, а цели 6 пъти, като през 2010 година успял да прибере рекордните $16,5 милиона.

При първата печалба от лотарията е необходим единствено билета, като анонимността е гарантирана. С тази печалба Еди си купил огромна къща с басейн и всякакви удобства, което предизвикало вниманието на органите. След това въвел в схемата своя брат и своя делови партньор.

Сега всички са арестувани и осъдени, а бившият шеф по информационна безопасност ще лежи 25 години в затвора за създаване на мошеническа схема във вреда на обществото.

Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Няма да стане
Няма да стане
4 години

Никога в България!

LALALALALA
LALALALALA
Отговор на  Няма да стане
4 години

После ми обяснявайте, че националната лотария и тотото не са манипулирани. Има ли генератор – има код- има ли код има схеми.

Като се въведат всички комбинации в базата данни винаги могат да се проверят и да се намери комбинация при която никой няма шестица или петица.

Балъците нека пускат. Подлъгвани от реклами в които далечните братовчеди на организаторите уж били спечелили нещо.

Анонимен
Анонимен
Отговор на  LALALALALA
4 години

Редно е сорс кодовете които определят печелившите числа да почнат да се качват в интернет и всеки да има достъп и така да се гледа дали има злоупотреби.

В България никога няма да осъдят човек за такава измама на 25 години затвор.

азззз
азззз
Отговор на  Анонимен
4 години

И каква е гаранцията, че кодът който виждаш е този, който работи на сървъра им? 🙂
Тези митове с опънатия сорс как всеки можел да види всичко ги забравете.

мъни
мъни
4 години

Системата цял живот те мачка. Този за малко е успял да я прецака. Не мисля, че е причинил голяма „вреда на обществото“ като е откраднал пари от хазартните типове!

Too
Too
4 години

Купил(ТЪПАК) си къща и СВЕТНАЛ в IRS.

bitkey.io
bitkey.io
Отговор на  Too
4 години

Ако беше купил биткойни.
И обяви че ги е копал.
А после с биткойните да купува дворци.

ak47
ak47
Отговор на  bitkey.io
4 години

те така се копат тези биткойни, със офис компютъра ли ще ги изкопа тея пари..

Бубачко
Бубачко
4 години

Че и алчен, цели 6 пъти. Услажда се, взимал е уроци от нашите Пеевчета и Боковчета.

Кольо
Кольо
Отговор на  Бубачко
4 години

Целенасочено ли забрави да споменеш йордановчета, секскобурготчета, велчевчета, дянковчета, бай Х.-чета?

wik
wik
4 години

Българското тото още от комунизма всички фишове се събира предварително и се капраха в дзу ст. загора за предварителна обработка(възможно най-малка печлаби като цяла)

Обаче всичко е било комунистическо(фишовите от пунктовете са ги возили с таксита)

Днес фишовете ги вози интернет за предварителна обработка.

азззз
азззз
Отговор на  wik
4 години

Да бе, с таксита са ги возили…щото са си нямали коли, нали така?