fbpx
14.7 C
София

Шокиращите прогнози на Saxo Bank за 2023 година: военна икономика и злато при цена $3000

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Датската Saxo Bank публикува традиционните „шокиращи прогнози“ за следващата година под името „Военната икономика„.

В тях банката признава, че дните, „когато ниските лихвени проценти можеха да подхранват мечтите за един хармоничен свят, изграден върху възобновяемата енергия, равенство и независими централни банки вече  ги няма. През 2023 година световната икономика ще премине към военен режим, при който нейните собствени икономически ползи и самоосигуряване ще бъдат по-важни от глобализацията“, се казва в документа.

Интересно е, че точно преди една година Saxo Bank направи прогноза, че през 2022-ра в света ще настъпи революция, по време на която реалните пазари със свободни цени ще се опълчат срещу държавната намеса, жените по-често ще се изказват против мъжете, а хиперзвуковите ракети и космосът ще бъдат новия етап в надпреварата между САЩ и Китай, като към тази надпревара ще се включи и Русия, както и напредналите държави със съвременни военни технологии.

Ето какви са този път прогнозите на Saxo Bank за настъпващата 2023 година:

Милиардерите ще се обединят за създаването на общ енергиен проект за $1 трилион

През 2023 година притежателите на най-големите технологични компании и другите милиардери ще се обединят и ще създадат консорциум с име Third Stone, в който ще вложат $1 трилион за изключително мащабен научно-изследователски проект в областта на енергетиката. Той ще бъде най-големят след Проекта Манхатън, в рамките на който Съединените щати разработиха и създадоха първата атомна бомба. Аналитиците на Saxo Bank прогнозират, че търсенето на електрическа енергия рязко ще нарасне не само заради прехода към електромобилите. През следващите едно-две десетилетия центровете за обработка на данни, необходими за работата на цифровата икономика, ще започнат да консумират около 20% световната електрическа енергия. В същото време потенциалът на ръста на енергетиката е силно ограничен поради твърде вредните за екологията изкопаеми горива и все още твърде ненадеждните източници на възобновяема енергия, каквито са слънчевите и вятърните електроцентрали. Значителна част от бюджета на Third Stone ще бъде изразходвана за изследвания и усилена работа в сферата на изкуствения интелект.

Влияние върху пазара: компаниите, които успеят да се включат в този проект, бързо ще поскъпнат.

Президентът на Франция Емануел Макрон ще си подаде оставката

Макрон разбира, че силната опозиция няма да му позволи да направи замислените реформи, включително и пенсионната, както обеща в началото на своя втори мандат през месец май 2022 година, пише още Saxo Bank. Макрон няма да иска да бъде „куцото пате“ през следващите четири години. Ето защо в началото на 2023 година Макрон в телевизионното си обръщение ще обвини опозицията в тоталната блокада на своите инициативи и ще зави, че напуска политиката. Това ще отвори вратите на Елисейския дворец за ултрадесния кандидат Марин Льо Пен. Макрон от своя страна ще се заеме с осъществяването на своята отдавнашна мечта за създаването на мощен образователен стартъп. Но тайно ще разчита, че на фона на политическия хаос в страната, той ще бъде извикан да се върне на власт, както стана с Де Гол през 1958-ма.

Влияние върху пазара: френските държавни облигации ще се доближат до десетгодишните германски държавни облигации по отношение на доходността.

Златото ще поскъпне до $3000 за унция

Погрешните очаквания на световния пазар, че рекордно високата за последните 40 години инфлация ще се окаже временна и фактът, че на фона на силния долар инвеститорите  можеха да получават над 4% доход от 5-годишните държавни облигации, възпрепятстваха поскъпването на златото. Но през 2023 година ще се наложи пазарът да признае, че високата инфлация ще се запази и през следващите години. Затягането на политиката на Федералния резерв на САЩ ще доведе до проблеми на пазара на държавни облигации, които ще трябва да бъдат овладени чрез количествени облекчения, което веднага ще отслаби долара.

От друга страна Китай ще прекрати своята твърда политика на нулева толерантност към болестта COVID-19, най-вероятно през пролетта, понеже се появиха данни, че китайските учени са създали нова изключително ефективна ваксина срещу вируса SARS-CoV-2. Това ще отвори докрай китайския пазар, а това ще доведе до ръст в цените на суровините и нов ръст на инфлацията. На този фон златото ще надмине $2075 за унция и през 2023 година ще достигне и прехвърли $3000 за унция.

Влияние върху пазара: индексът VanEck Junior Gold Miners ще нарасне четворно.

Ще бъде взето решение за създаването на Въоръжени сили на Евросъюза

Страните от ЕС ще вземат решение най-късно до 2028 година да създадат собствени въоръжени сили, осъзнавайки рисковете САЩ изцяло да се откаже от своите задължения към Европа, ако бъде сключено примирие между Русия и Украйна. За постигането на тази цел за период от 20 години ще бъдат изразходвани 10 трилиона евро. За постигането на тази цел ще бъдат емитирани облигации на ЕС, които ще бъдат финансирани чрез част от брутния вътрешен продукт на вся страна членка на Евросъюза. Тези инвестиции ще стимулират възстановяването и ръста на еврото, но от друга страна държавният дълг на ЕС рязко ще се задълбочи.

Пазарно влияние: водещите отбранителни компании в ЕС ще изпреварят европейския пазар с 25%, ще се появят отбранителни ETF (борсово търгувани фондове), които ще бъдат много търсени от инвеститорите.

Ще се появи държава, в която напълно е забранено производството на месо

През 2023 година, поне една страна, стремяща се да стане лидер в надпреварата за най-агресивна климатична политика, ще обяви, че през 2025 година ще въведе много високи данъци на месото и до 2030 година изцяло ще забрани производството на месо с животински произход. Ще бъде заявено, че технологиите за производство на изкуствено и на растително месо са по-хуманни, намаляват изхвърлянето на метан и въглероден диоксид в атмосферата и могат да удовлетворят търсенето.

Влияние върху пазара: акциите на традиционните производители на местни продукти ще паднат.

Великобритания ще проведе референдум за отказ от Brexit

Рецесията, растящата безработица и бюджетният дефицит ще принудят британския премиер да подаде оставка. На власт ще дойде лейбъристко правителство, което ще обещае да проведе нов референдум – UnBrexitна 1 ноември 2023 година. Ще го спечелят привържениците на обединението с Европейския съюз.

Влияние върху пазара: паундът ще се възстанови с 10% спрямо еврото и 15% спрямо швейцарския франк.

Ще бъде въведен повсеместен контрол на цените

Ситуацията в Украйна и нарастващата инфлация ще принудят правителствата от целия свят да затегнат ценовия контрол, което всъщност започна през 2022 година и дори включваше „вероятно обречени опити на западни служители да ограничат руските енергийни цени от 5 декември“, според прогнозата на Saxo Bank.

В условията на вече започналата военна икономика правителствата ще се опитат да поемат пълния контрол върху заплатите и е напълно възможно в Обединеното кралство и САЩ да бъдат създадени нови национални бордове по цените и приходите. Очаква се това да доведе не само до повишаване на инфлацията, но и до намаляване стандарта на живот поради липсата на стимули за производство и нерационалното разпределение на ресурсите и инвестициите от гледна точка на бизнеса.

Влияние върху пазара: цената на златото ще излети до $3000 за една унция. 

Китай, Индия и страните от ОПЕК+ ще напуснат Международния Валутен Фонд и ще преминат към търговия с помощта на нова резервна валута

Безпрецедентните санкции срещу Русия шокираха редица страни, които не са военни съюзници на САЩ. Те се опасяват, че активите им в щатски долари, евро, йени и лири стерлинги може да бъдат замразени само за една нощ по решение на Вашингтон и неговите съюзници.

Най-голяма е вероятността китайският юан да стане новата резервна валута, но Китай няма намерение да облекчава валутния контрол и много страни са предпазливи от бързо нарастващата сила и влияние на Пекин. По-подходящо решение е да се използва нова резервна валута, която не принадлежи на нито една държава. В резултат от това лидерите на страните от ОПЕК+, континентален Китай, Хонконг, Индия, Бразилия, Пакистан, южноазиатските държави и десетки страни от Африка ще се съберат в Астана, за да създадат новата валута, която ще получи името bancor с тикер KEY. Bancor ще се съхранява в централните банки на участващите страни и ще се използва за сетълменти в международни транзакции, както и като резервен актив. KEY ще бъде фиксиран към кошница от най-търгуваните суровини, като суровият петрол ще бъде с най-голямо тегло. Всички страни от новия валутен съюз ще се оттеглят от МВФ, а Саудитска Арабия и Хонконг ще се откажат от обвързването на националните си валути към щатския долар.

Въздействие върху пазара: доходността на държавните облигации на САЩ ще се повиши, а доларът ще падне с 25% спрямо всички валути на държавите, които преминат към bancor.

Курсът на японската валута ще достигне 200 йени за долар

Централната банка на Япония продължава да се придържа към изключително мека парична политика, като поддържа отрицателни лихви. Но глобалната криза на ликвидността няма да ѝ позволи да се справи със ситуацията с помощта на валутни интервенции. След като валутните резерви на страната намалеят с повече от наполовина, протестът срещу непрекъснато покачващите се цени ще нарасне, Токио ще се откаже от тази мярка за подкрепа и ще предприеме смели мерки: ще повиши лихвения процент от отрицателни стойности до 1% годишно и ще позволи на лихвения процент да се повишава докато се достигне ниво от 200 йени за долар. Нулирането ще върне страната към стабилен път на развитие.

Влияние върху пазара: доходността на 10-годишните държавни облигации на Япония ще нарасне до 2%.

Ще бъдат забранени големите данъчни убежища

Разходите за отбрана и енергиен преход ще принудят правителствата да насочат вниманието си към данъчните убежища, които им струват 500-600 милиарда долара корпоративни данъци всяка година. В резултат на това през 2023 година Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ще забрани офшорните компании на Каймановите острови, Бермудите, Бахамските острови, република Мавриций и остров Ман, което ще направи невъзможно използването на капитал от тези юрисдикции за корпоративни поглъщания в страните от ОИСР. САЩ също ще затегнат данъчните регулации за тези юрисдикции, което, заедно със забраната на ЕС за данъчните убежища, силно ще удари индустриите за рисков капитал и частен капитал.

Влияние върху пазара: през 2023 година цената на публичните компании от този сектор ще се срине с 50%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини