Много държави експериментират с Безусловния Базов Доход, който се въвежда поради рязко нарасналата автоматизация и роботизация на производството. Шотландия ще експериментира с ББД от началото на 2018 година, като желаещите да вземат участие трябва да подадат молби не по-късно от месец март.

Експериментът има поддръжката на местното правителство, което задели £250 000 за тази цел. През месец март ще бъдат подбрани градовете, които ще участват в този експеримент, но вече е известно, че ББД ще бъде получаван в Глазгоу, Единбург, Файф и Северен Йоркшир.

Някои експерти критикуват Шотландското правителство за участието в експеримента, понеже то няма пълномощия за въвеждането на нови обезщетения и данъци. Но политиците от различните партии приветстваха въвеждането на ББД, понеже той може да замени неефективните парични обезщетения за безработица.

Първият министър на Шотландия Никола Стържън каза, че властите от този регион трябва да са готови да помогнат на хората да се адаптират към новата роботизирана икономика.

Шотландия далеч не е първият регион, в който се опитва въвеждането на ББД. През 2017 година бяха проведени редица експерименти в Кения, Финландия, Франция, Канада и САЩ (в Калифорния).

Едновременно с това, много финансисти считат, че не във всички страни ББД ще подтикне хората да работят.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари