fbpx
-2.1 C
София

Ще могат ли руските сателити от проекта Сфера да се конкурират със Starlink

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

В края на месец октомври тази година Русия изведе в орбита своя първи сателит Скиф-Д от програмата Сфера, предназначена за осигуряването на широколентова интернет връзка за цялата територия на страната. Засега този сателит само приема и изпраща единични сигнали и не може да извършва каквито и да било услуги. Но водещите специалисти в тази област вече започнаха да се питата дали и доколко проектът Сфера ще може да се конкурира със Starlink и какви са неговите перспективи.

Първият сателит Скиф-Д от руския проект Сфера бе изведен в космоса от ракетата носител Союз-2.1б. Няколко дни по-късно Роскосмос съобщи в своя Telegram канал, че всичко е наред. В проекта Сфера е предвидено да участват космически апарати за осигуряването на широколентов интернет и безжична връзка за IoT устройствата. Да добавим, че на 23-ти октомври Роскосмос заяви, че тези сателити до 2025 година ще дадат възможност на Русия да преодолее цифровото неравенство на различните региони на Руската Федерация по отношение на интернет достъпа. Дали този руски проект ще може да се конкурира с вече работещият сателитен интернет Starlink на Илън Мъск?

Проектът Сфера

Проектът Сфера е предишният руски проект за сателитна връзка Ефир , който се обсъжда от Роскосмос още от 2018 година, съобщава Forbes. За проекта Сфера чухме и от президента на Русия Владимир Путин през месец юни 2018 година по време на пряко предаване предаване при отговор на въпрос относно космическите планове на страната. Тогава Путин заяви, че „това ще бъде тотален пробив“, понеже проектът предвижда извеждането в орбита на 600 сателита, които ще осигурят висококачествена безжична връзка. През същата 2018 година руското правителство реши да обедини няколко вече съществуващи проекта в една обща програма известна като проектът Сфера. За развитието на този проект е формирана отделна Федерална целева програма (ФЦП).

През 2022 година Русия дава за развитието на проекта Сфера 14 милиарда рубли, като е предвидено през 2023 и 2024 години за същия проект да бъдат дадени по 18 милиарда рубли, а през 2025-та още 8,5 милиарда рубли. Пресмятанията на специалистите са, че за реализирането на този проект са необходими 180 милиарда рубли, но към днешен ден руското правителство е успяло да задели 95 милиарда рубли.

Към днешен ден в програмата Сфера са включени няколко системи, включително за осигуряване на качествена комуникация и сондиране на Земята. Сред тях са системата за осигуряване на безжична връзка Експрес-РВ, която е предназначена да осигури надеждна и качествена мобилна връзка за влаковете, автомобилите и всякакви други подвижни обекти. Във Сфера в включена и системата Маратон, която има за цел да осигури контрол върху цялата промишлена структура на Русия с помощта на евтини сензори с цена 200-300 рубли. С помощта на тези сензори е предвидено да се контролират горските пожари, да се контролират нивата на въглероден диоксид, да се осигури контрол на транспорта и логистиката, а оттук и целостта на промишлената структура. Идеята е чрез тези сензори системата Маратон на практика в режим на реално време да подава необходимата информация на потребителите, на които е нужна.

Сателитът Скиф-Д се счита за руско хай-тек решение, с помощта на което ще се обменят терабайти информация.

„Почти всички космически апарати на Русия, които работят в геостационарна орбита, генерират поток от информация едва 66 Gb/s. Скиф-Д може многократно повече, като в началото системата ще използва 6 сателита от подобен тип“ – заяви главният конструктор Олег Графодатский.

Проектът Сфера в наши дни

Засега не е известно кога точно ще бъдат изведени в космоса останалите сателити от проекта Сфера. Но реализацията на тази космическа програма е планирана до края на 2030 година. През 2024 година трябва да бъде изведен в орбита първият изкуствен спътник за системата Маратон, а през 2025-та трябва да започне реализирането на Експрес-РВ. Според официално утвърдения през месец април 2022 година план за реализацията на Сфера са предвидени 162 орбитални космически апарата. Но след извеждането на Скиф-Д в орбита, Русия решава, че са необходими 600 сателита от подобен тип.

На теория Русия може да произведе планирания брой изкуствени спътници, но главният проблем е недостига на необходимите компоненти, споделя основателят на руската частна космическа компания SR Space Олег Мансуров. Той заяви, че необходимите компоненти трябва да бъдат закупени от две до три години преди извеждането на съответния сателит в космоса. Той напомня, че първият Скиф-Д е сглобен преди началото на така наречената от Русия „специална операция“ на територията на Украйна. Сега вече намирането на необходимите чипове и компоненти стана изключително трудно. Докато преди можеше да бъде поръчано производството на собствени чипове със собствена архитектура на TSMC, сега подобна възможност вече няма. Според Мансуров, в наши дни необходимата компонентна база ще трябва да се поръчва от Китай, а може би ще се наложи всичко да се разработва самостоятелно от нулата. Другите държави бързо продължават да се движат напред и за собственото реализиране на подобен проект е необходимо огромно финансиране.

С това мнение е съгласен и собственикът на оператора за сателитна връзка Ка-Интернет. Той отбелязва, че компаниите Thales Alenia Space и Airbus Industries окончателно са напуснали Русия, а те са осигурявали 70% от компонентната база за сателитите, включително и транспондерите за приемане и предаване на информацията.

И още, за пропускателната способност на тези сателити може да се говори едва след като сателитната групировка бъде окончателно разгърната. Сега в орбита са изведени едва първите космически апарати, които само демонстрират работата на тази система. Сателитите приемат и предават единични сигнали, и не могат да предоставят услуги. Да напомним, че сателитният интернет Starlink на Илън Мъск вече има над 2000 сателита, но все още не може да осигури качествена и бърза широколентова връзка за всички кътчета на нашата планета.

Перспективите пред проекта Сфера

Проектът Сфера повече прилича на сателитната групировка OneWeb, отколкото на Starlink, по броя на изкуствените спътници. Само че, за да се покрие огромната територия на Руската Федерация с много по-малък брой сателити, те трябва да са разположени на много по-високи орбити в сравнение със Starlink. А това означава, че сигналът трябва да изминава много по-дълъг път, а това води до неговото значително забавяне и понижаване на качеството на връзката в сравнение със сателитния интернет на Илън Мъск.

И още, при днешната геополитическа обстановка проектът проектът Сфера ще има много по-малка аудитория в сравнение със западните аналози. Той ще трябва да обхване само територията на Русия, както и може би на още някои държави-партньори на РФ. Има и друго: за всяка една друга държава ще е нужно съответното разрешение за използване на необходимите честоти, както и за инсталирането на наземните станции за поддръжката и прехвърлянето на основните данни. Но заради руската инвазия в Украйна, едва ли ще са много страните, които ще разрешат подобно нещо.

Финансовата страна на проекта Сфера е твърде спорна. Той може да бъде използван за морска и авиационна безжична връзка, за осигуряване достъп до интернет на отдалечените домакинства в азиатската част на страната, за автомобилите извън пределите на градовете. За да може един подобен проект да си възвърне направените инвестиции, а и да започне да генерира печалба, единствено територията на Русия съвсем не е достатъчна, а и жителите на отдалечените региони, в които няма интернет достъп, едва ли ще поискат, а може би и изобщо няма да могат да плащат тази услуга. Forbes цитира думите на руски сателитен интернет оператор, че потребителите в големите руски градове плащат за сателитен интернет до 10 000 рубли месечно. Но жителите на отдалечените руски селца купуват един единствен терминал за цялото село и плащат за колективен интернет достъп от 500 до 1500 рубли месечно. Това изобщо не дава възможност за печалба.

За какво ѝ е на Русия аналог на Starlink

По принцип, за аналог на Starlink би могъл да се приеме проектът Ефир, който предшестваше Сфера и трябваше да се състои от 300 космически апарата, осигуряващи широколентова интернет връзка. Системата Скиф-Д също е предназначена за осигуряването на подобна връзка, но докато сателитите на Starlink се намират в орбити на височина 500-700 км, Скиф-Д са разположени на височина 8000 км, за да могат да осигурят интернет връзка за Арктика, за Северните региони на Русия и т.н. Но именно поради тези фактори възможностите на тази връзка са много по-ниски от тези на Starlink. Получава се нещо като омагьосан кръг – за качествена интернет връзка с ниска латентност са необходими голям брой сателити в ниски орбити, но за създаването на подобно нещо е необходимо изключително солидно финансиране, а и много добри специалисти, но за да има някакъв икономически смисъл, трябва да има възвращаемост, което няма как да стане само с руските потребители. Независимият руски експерт Сергей Ионин е на мнение, че Илън Мъск вече е завладял този пазар и изобщо този ресурс, и сега е почти невъзможно отново да бъде направено нещо подобно.

Има и нещо друго. ComNews заяви, че Русия е извела в орбита сателита Скиф-Д, понеже иска да си запази дадените ѝ орбитални честоти. Изданието напомня, че през настоящата 2022 година за Русия изтича срокът на използване на орбиталните честоти за Скиф-Д. Съответната заявка за използването на тези честоти е подадена в Международния съюз по далекосъобщенията (ITU) още преди няколко години, като за нейното потвърждаване е необходимо в космоса да бъдат изведени 10% от цялата сателитна групировка. Веднага стана ясно, че проектът Сфера предвижда използването само на 12 космически апарата от типа Скиф-Д, а не 300, както бе при предишния проект Ефир.

Само че качеството на руския сателитен интернет ще бъде много по-лошо сравнено например с качеството, осигурявано от оптичните кабели. Но според Александър Батуров, водещ специалист Роскосмос, на Русия категорично е необходим някакъв аналог на Starlink или някаква подобна сателитна групировка:

„Нашите инфраструктурни системи за осигуряване на интернет връзка няма как да бъдат външни, за да не могат да бъдат изключени, както това стана с Visa и MasterCard. Ако регулаторните органи разрешат продажбите на сателитните антени и техника на Starlink, то ние ще станем напълно зависими в областта на сателитния интернет от един чуждестранен монополист“ – допълва Батуров.

И още, тези сателити имат двойна употреба. Мъск показа, че техниката на Starlink в Украйна може да се използва за управление на дронове, за изпращане на разузнавателни видеа и т.н. Русия също иска подобна сателитна групировка, но към днешен ден заради своята инвазия в Украйна страната е под тотална технологична блокада и не е ясно как ще бъде осъществено финансирането и откъде ще се вземат необходимите специалисти в тази твърде специфична област, обучението на които е дълго и скъпо.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини