fbpx
6.3 C
София

Ще направят ли алгоритмите на социалните мрежи информационния ни балон още по-непробиваем?

Най-четени

Независимо дали ни харесва или не, добре известно е, че огромна част от хората в световен мащаб достигат до ежедневните новини, които четат и гледат, и до новата информация, на която се натъкват, през социалните мрежи. Тази тенденция може да има много характеристики, косвени ефекти и последици върху обществените процеси, но едно е ясно – безспорно тя ще продължи да се засилва през следващите години и все повече хора ще разчитат на виртуалните социални пространства, които са изградили в дигиталните платформи, за да са в крак със случващото се около тях.

Разбира се, тази тенденция може да има и много проблематични характеристики – един от тях например е, че компаниите за социални мрежи се стремят да увеличат максимално ангажираността към съдържанието, което води до популяризирането и по-широкото разпространение на съдържание, което може да бъде провокативно, разединяващо, спорно и скандално, така че да мобилизира повече реакции, обществена енергия и мнения, изразяването на които да генерира трафик и интеракции в социалните платформи, което е в интерес на последните.

И макар и това да е добре известен факт, който едва ли изненадва някого, важността на този въпрос и потенциалните проблеми, с които се сблъскваме на ежедневно ниво, произтичащи от описаната картина, придобиха повече актуалност, когато компании като Meta обявиха, че ще увеличат съдържанието във фийдовете на потребителите, което е подбрано за тях от алгоритми с изкуствен интелект, и ще бъде предоставяно от много страници и акаунти, които потребителите никога не са харесвали или последвали. Тази промяна в работния модел на социалните мрежи, които компанията притежава, а именно Facebook и Instagram, може да доведе до допълнително затвърждаване и „бетониране“ на виртуалните балони, в които потребителите често имат склонността да попадат – когато алгоритмите подбират по-голямата част от съдържанието, което виждате, един от ключовите фактори за това какво да ви покажат навярно ще бъдат историческите данни за предишната ви активност, като сведения и статистики, за съдържанието, с което имате интеракции като харесване, споделяне, коментиране и други. А това може да означава, че потребителите, които вече са увлечени от един конкретен тип информация и съдържание, биха получавали още повече от него – дори и от страници и профили, които досега не са следвали. По този начин различните групи потребители, които тенденциозно се ангажират с предпочитания от тях тип съдържание, ще имат значително по-ограничен достъп до други информация и съдържание, които не са „най-свойските“ за тях. И това може да се окаже особено голям проблем, особено когато вземем предвид, че към момента социалните мрежи са основните огнища за разпространение на конспирации, дезинформационно съдържание и фалшиви новини.

Доколко хората разчитат на социалните мрежи, за да се информират?

От анализаторската организация YouGov излязоха с ново проучване, чийто предмет е бил да установи кои нации и етноси разчитат най-много на социалните мрежи за достигане до новини и друга информация. В проучването са взели участие повече от 43 000 души от целия свят, като данните показват, че две трети от потребителите в Индонезия и Виетнам са използвали социалните мрежи като основен източник на новини и друга информация, което означава, че тези платформи оказват огромно влияние върху информационния поток във въпросните региони.

Южна Африка и Филипините са следващите в списъка, а САЩ се позиционира на 23-то място, което предоставя интересна гледна точка за това как социалните мрежи повлияват възприемането на информацията и информационния поток в световен мащаб.

Данните от настоящото проучване допълнително потвърждават важността на ролята на технологичните платформи върху формирането на общественото мнение и влиянието им върху обществения дискурс. Това от своя страна отново повдига и въпроса за важността на борбата с фалшивите новини и дезинформацията.

Макар и през последните години всички социални мрежи активно да прегръщат каузата за борбата с дезинформационното съдържание и заблудите, особено интересно е да разберем как компании като Meta ще изиграят своите карти по пътя на ключовите структурни промени, които предстои да въведат, за които стана ясно по-горе. Въпреки че вече чухме на няколко пъти и по различни поводи, че съдържанието, което е подбрано от алгоритмите, ще става все повече и повече, към момента ние все още не разполагаме с достатъчно информация как точно ще работят тези алгоритми и на база на какви маркери те ще курират съдържанието, което достига до нас. Към момента социалните мрежи имат склонността да ни помагат да се затваряме в едни социални и информационни кръгове, в които циркулират и доминират няколко конкретни типа съдържание и конкретни нагласи и призма, през която се възприемат новините и сведенията за случващото се от света – това се случва като в социалните мрежи добавяме за свои приятели и харесваме главно страници, които пишат, коментират и споделят типа съдържание, което ние харесваме. Независимо от това обаче в момента все пак до нас често достига и „нещо външно“, което успява да проникне през този филтър и да ни информира за една различна гледна точка, да ни покаже друга посока и перспектива за събитията и хората, тъй като набора от приятели, които добавяме, и страници, които харесваме, никога не може да бъде абсолютно хомогенен и еднороден. Но все още има много неизвестни как и до колко ще бъдат сензитивни алгоритмите с изкуствен интелект именно на тези характеристики на съдържанието, което достига до нас.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини