fbpx
3.6 C
София

Ще се отрази ли на полупроводниковата промишленост посещението на Нанси Пелоси в Тайван?

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван предизвика нов прилив на недоволство от страна на Китай и предизвика опасна геополитическа криза в региона.

Вниманието на световните медии се насочи към Тайван, след като стана известно за плановете на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси да посети острова. Различните издания съобщиха, че третият човек на Америка ще посети Тайпе по време на своята обиколка в Югоизточна и Източна Азия. Както се очакваше, това предизвика силно възмущение от континентален Китай.

„Тайванският въпрос“ бе споменат в телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън на 28 юли от китайския президент Си Дзинпин. Той предупреди американските политици да не си играят с огъня и да не се намесват в тайванския въпрос. По-късно китайски официални лица заявиха, че Пекин много остро ще реагира в случай на кацане на самолета на Пелоси в Тайпе. А на 30-ти юли Народноосвободителната армия на Китай проведе бойни учения в провинция Фудзиен, регион срещу остров Тайван, като военните сили останаха в този регион. А на 2-ри август вечерта Пелоси кацна в Тайпе. Според нея това посещение е доказателство за подкрепата на тайванската демокрация от страна на САЩ и това не противоречи на политиката на страната по отношение на Китай.

С какво е толкова важен Тайван

Тайван е ключов и в същото време най-големият играч на пазара на полупроводниковите технологии. Островът произвежда около 65% от всички чипове на планетата. Лицето на тайванската полупроводниковата индустрия е компанията TSMC, тайванският технологичен гигант, който произвежда над половината от най-съвременните чипове на света.

Пазарната капитализация на TSMC достига почти половин трилион щ. долара, като тази компания контролира половината от пазара на произвежданите на договорни условия чипове. И което е по-важно, тайванският технологичен гигант произвежда над 90% от най-съвременните и най-иновативни процесори в целия свят. Пандемията и недостигът на чипове направиха от тази досега предимно анонимна компания за услуги мощен център за глобална борба за бъдещето на новите и на бъдещите технологии. Американците считат продукцията на TSMC за изключително критична, а правителствата на Япония и Южна Корея я считат за точно толкова важна, колкото ориза, който е аналогът на хляба за тези азиатски републики.

Само че освен със своето огромно икономическо значение, островът е важен и от стратегическа гледна точка. Тайван заема централно място в първата верига от острови пред океана. Това са територии, опасващи континентален Китай на изток. Удържането на позициите в Тайван сериозно помага на САЩ да ограничи ръста на влиянието на Китай в този регион.

Какво иска Пекин

В конституцията на Китайската Народна Република е написано, че „завършването на великата кауза за обединението на Родината е свещен дълг на целия китайски народ, включително и на сънародниците му в Тайван“. Всички опити за демонстриране на независимостта на острова водят до страхотни изблици на недоволство в Пекин. В продължение на много години китайското ръководство се стреми да намали присъствието на Тайван на световната сцена: официален Пекин привлече на своя страна редица дипломатически съюзници на Тайпе и блокира участието на острова в различните международни организации. И още, Китай категорично се противопоставя на всякакви официални контакти между Тайпе и западни служители.

Какво иска Тайван

Сегашното тайванско ръководство, въпреки че се застъпва за независимост, все още е предпазливо да предприема провокативни стъпки. Едновременно с това властите на острова се опитват постепенно да се отърсят от собствената си така наречена „китайщина“.  От друга страна тайванската страна сериозно увеличи военния си бюджет – през 2022 година за тази цел бяха дадени рекордните за острова $17 милиарда. Тайванският лидер Цай Инуън редовно участва в различните военноморски и въздушни учения, подчертавайки желанието на острова за независимост.

В дългосрочен план Тайван е заинтересован от запазване на статуквото. Островът неуспешно се опитва да увеличи участието си в международните дела, като например завръщането си като наблюдател в Световната здравна асамблея. Тайпе приветства посещенията на високопоставени лица от чужбина като доказателство за световното признание на острова.

Нанси Пелоси

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси направи изявление след пристигането си в Тайван, съобщи преди няколко часа Bloomberg. Тя каза, че посещението ѝ в Тайван е доказателство за подкрепата на САЩ за тайванската демокрация: страната се противопоставя на едностранните опити да се промени статуквото на Тайван. Освен това Пелоси подчерта важността на солидарността на САЩ с народа на Тайван и подчерта, че нейното посещение в страната не противоречи на политиката на САЩ спрямо Китай.

Bloomberg насочи внимание към публикацията на Пелоси във Washington Post, която бе публикувана приблизително по същото време, когато нейният самолет кацна на летище Сонгшан в Тайпе. В него тя подчертава, че Съединените щати „са под заплаха“, тъй като Китай е засилил „патрулирането на бомбардировачи, изтребители и разузнавателни самолети“ около острова.

Китайското външно министерство на свой ред публикува сериозно изявление малко след кацането на самолета на Пелоси, в което нарече визитата ѝ „сериозна политическа провокация“ (цитаът е на CGTN). Министерството подчерта, че Пекин ще предприеме всички необходими мерки за защита на своя суверенитет и териториална цялост. Всички произтичащи от това последствия трябва да бъдат понесени от „сепаратистките сили“ на САЩ и Тайван. Освен това Пекин призова САЩ да не си играят с „тайванската карта“ и да не се месят във вътрешните работи на страната.

По-късно китайското външно министерство в свое второ изявление нарече „тайванският въпрос“ „най-важният и деликатен“ в китайско-американските отношения и обвини Съединените щати за нарастващото напрежение в региона.

Китай по принцип счита Тайван за своя територия и обеща да предприеме действия в отговор на посещението на Пелоси. Миналата седмица китайският лидер Си Дзинпин в телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън обяви намерението си да „защити решително националния суверенитет и териториалната цялост на Китай“. Съединените щати не признават официално независимостта на Тайван, но поддържат силни търговски отношения с Тайпе и предоставиха реална военна помощ на острова по време на така наречената трета тайванска криза.

Ситуацията се нажежи.

Сегашната ескалация на напрежението около Тайван едва ли ще прерасне в гореща фаза, но има такава вероятност. Въпреки че Пекин заяви, че военен отговор на посещението на Нанси Пелоси в Тайпе е неизбежен, този ход би имал глобални последици. Една военна атака срещу Тайван, докато там се намира третият човек на Съединените щати би могъл да предизвика сблъсък между КНР и САЩ. Една глобална война ще подкопае крехката вътрешна политическа ситуация в Китай след пандемичната криза и световната икономика като цяло.

Изводи

До сегашната ситуация се стигна след поредица от кризи, подобни на кризите от сагата „Фондацията“ на маестро Азимов. Разразилата се търговска война между САЩ и Китай, която бе започната от Доналд Тръмп най-вече заради търговския дефицит на САЩ, който стигна невиждани нива. Търговският оборот между САЩ и Китай през 2018 година достигна 633,5 милиарда долара. Това представлява увеличение спрямо предходната година с 8,5% – въпреки тлеещия от лятото на 2018 търговски конфликт помежду им. По-голямата част от този оборот – над 478 милиарда долара – се пада на китайския износ за САЩ. Първоначално американските санкции трябваше да са на обща стойност около 200 милиарда долара, но впоследствие Тръмп завиши сумата с още около 300 милиарда, за да могат санкциите да обхванат на практика целия внос от Китай.

В тази ситуация редица анализатори бяха на мнение, че от търговската война между САЩ и Китай ще спечели Русия. Но не стана точно така.

Разразилата се през 2020 година COVID-19 пандемия затвори вратите на почти всички заводи, фабрики, предприятия и т.н., включително и за производство на полупроводникова продукция. Тази втора голяма криза сериозно отслаби световната икономика и едновременно с това възникна невиждан дефицит на чипове и изобщо всякакви полупроводникови компоненти. Намаля производството на електромобили, а и на обикновени автомобили. Много хора започнаха да работят отдалечено от вкъщи и това доведе до страхотен ръст в търсенето на лаптопи, таблети и други подобни компютърни устройства и това доведе до техния тотален недостиг.

След това на 24-ти февруари, Русия навлезе на територията на Украйна и това бе третата голяма криза в рамките на съвсем кратък период от време – само няколко години. Русия има голяма нужда от чипове и друга полупроводникова продукция, която използва в своята военна и всякаква друга промишленост. Вносът на полупроводникови компоненти е изключително важен за РФ и няма как вниманието да не се насочи към Тайван и към TSMC – най-големият технологичен гигант в областта на съвременната полупроводникова продукция.

Ето че сега са налице всички фактори за възникване на четвърта мащабна криза – ескалация на напрежението между КНР и Тайван, което явно се подсилва от САЩ. Може всъщност да не е е точно така – информацията едва сега започна да се публикува, но кризата явно е налице.

Ситуацията се влошава – преди по-малко от седмица Китай изстреля хиперзвукова ракета на 120 километра от крайбрежието на Тайван. Да напомним, че китайският ракетен комплекс със среден обхват DF-17 (Dongfeng-17) е наследник на предишния ракетен комплекс DF-16. В тази ракета, за бойна глава се използва хиперзвуковият планер DF-ZF, който може да извършва маневри при скорост от 10 маха или приблизително 12,3 хиляди километра в час. Китайският ракетен комплекс DF-17 може да поразява цели на разстояние до 2500 километра, като неговите бойни глави могат да носят както конвенционален, така и ядрен заряд. В отговор на това САЩ започнаха да преместват самолети и самолетоносачи все по-близо до Тайван във връзка с визитата  на Пелоси. В Южнокитайско море навлезе ударната група на американския атомен самолетоносач Роналд Рейгън, съпровождан от 90 самолета и вертолета. Китай заплаши да предприеме решителни действия, ако Пелоси посети Тайван.

Но сега Нанси Пелоси вече е в Тайван и това няма да мине без последствия. Предполага се, че Китай вероятно ще продължи да засилва своята пропагандна дейност, да критикува американската хегемония и разбира се, да разгърне мащабни военни действия в Тайванския пролив. В настоящия геополитически контекст е трудно да бъдем сигурни в каквото и да било, но експертите в региона като цяло се съмняват, че това посещение може да доведе до насилствено обединение на Тайван с континентален Китай. Според анализаторите влошаването на отношенията вероятно ще бъде заменено от продължително охлаждане на връзките между Тайпе и Пекин, а НОАК (Народната освободителна армия на Китай) ще продължи да укрепва своя потенциал.

Всичко това със сигурност ще се отрази на дейността на TSMC. Ако производството на тази гигантска тайванска компания рязко намалее, то ще възникне огромно търсене на съвременни чипове, а това ще доведе до сериозен дефицит, а недостигът от подобно ниво винаги осезателно качва цените. Чиповете на TSMC се използват на практика в цялата компютърна и електронна промишленост и можем да очакваме значително покачване на цените на компютрите, лаптопите, а и на автомобилите и електромобилите, които вече са съвременни технологични устройства. Да се надяваме, че няма да стане точно така..


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

31 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини