fbpx
17.4 C
София

Южна Корея не може да се откъсне от японската зависимост при полупроводниците

Най-четени

Не само Русия, Китай и САЩ са принудени да намалят зависимостта си от полупроводникови компоненти и оборудване за производство на полупроводници чрез локализиране на производството. Преди три години изострянето на отношенията между Южна Корея и Япония накара първата страна да обмисли възможността за заместване на вноса на някои материали, но нещата се нормализираха.

През юли 2019 г. японските власти решиха да включат редица стоки, доставяни в Южна Корея, в списъка за контрол на износа, което значително затрудни доставката им за корейските производители на полупроводници. Под ограниченията попадат флуороводородът, фоторезистните материали за ултратвърда ултравиолетова литография и флуорираните полиимиди. Смята се, че търговският конфликт между двете страни е изострен от събитията по време на Втората световна война, когато територията на Корея е окупирана от японските войски. По-късно, през октомври 2018 г., беше спряно решението за обезщетяване на потомците на корейци, участвали в принудителен труд, което предизвика недоволството на южнокорейската страна.

Според Nikkei Asian Review, в стойностно изражение обемът на доставките на флуороводород от Япония за Южна Корея през 2020 г. е спаднал с 86% в сравнение с 2018 г., а в края на 2021 г. е нараснал само с 34%. През първите четири месеца на тази година вносът на този газ от Япония в Южна Корея се е увеличил с 30 %. През 2020 г. вносът на фоторезисти нарасна с двуцифрен процент, докато доставките на флуорирани полиимиди намаляха незначително. Представители на японските доставчици признаха, че цялата история е засегнала основно доставките на флуороводород, докато в останалите случаи покупките на необходимите вещества от корейските производители на чипове са се възстановили. Според някои експерти пренастройването на съществуващите производствени линии за материали с друг произход е доста скъпа алтернатива и затова корейските компании предпочитат да продължат да купуват японски консумативи.

Закупуването на оборудване за производство на чипове като цяло е най-голямата позиция от вноса на Южна Корея в посока Япония. Миналата година те са нараснали с 44% в стойностно изражение до 6,3 млрд. долара. В същото време акциите на корейските доставчици на флуороводород са спаднали до минимум през последните месеци и малко се говори за заместване на вноса в тази област. Южнокорейските власти признават, че въпросът трябва да бъде разгледан от съображения за национална сигурност, но досега не са предприели по-драстични мерки. Японската страна също е зависима от южнокорейските клиенти, така че е налице деликатен баланс на интересите дори в не особено благоприятна политическа среда.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини