Ядрените мини реактори на Rolls-Royce могат да се транспортират с камиони

6
1457

Rolls-Royce оглавява консорциум по производството на компактни модулни ядрени реактори. Първите от тях ще започнат да работят във Великобритания до края на тази година. Дотогава ще бъдат направени общо 15 реактора от този тип.

Днес има бум в атомната енергия. Според данните на Световната ядрена асоциация, на планетата има 448 действащи атомни ректора за мирни цели, като в момента се строят още 53. Почти всичките са в Западна Европа и в Азия. Уеб порталът New Atlas съобщи, че В Китай има повече атомни реактори, отколкото във всички западни страни взети заедно.

Основната причина за това е провежданата политика: В Европа и САЩ всеки проект от подобен тип се сблъсква с опозицията на зелените. Освен това, природният газ е по-евтин.

Стагнацията в тази сфера може да се избегне чрез използването на неголеми модулни реактори, които могат да бъдат инсталирани директно във фабриките и заводите. Новият тип атомни реактори могат да се транспортират с обикновен товарен автомобил и могат да се глобяват на място, след което да генерират евтина и безвъглеродна електрическа енергия.

Според икономическите разчети, 15 от тези малки модулни реактори (SMR) до 2050 година ще влеят в икономиката на Великобритания $68 милиарда, а експортът на използваните технологии може да донесе още $327 милиарда.

Основните технически характеристики на новите ядрени реактори са следните: мощност 440 мегавата, технологично време на живот 60 години и себестойност на енергията $78 за един мегаватчас.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Димитър Димитров
Димитър Димитров

440 MW в камион няма как да бъдат побрани. Това е един малък блок. Оправете мерната единица или добавете някоя липсваща запетая.

Кольо
Кольо

Има големи камиони за специален транспорт. Освен това, вероятно се има предвид само реактора, а не цялата техника на ядреният блок, с допълнителният кръг на охлаждане, генераторите, трансформаторите, помещението…Ако се брои всичко, доста камиони ще трябват. Впрочем, не е сигурно, че един брой реактор=цялата ядрена електроцентрала. В оригиналната статия, пише: Each power station is projected to have a service life of 60 years and generate 440 MW“ Иначе казано въпросните мегавати се отнасят за ядрена централа съставена от такива реактори, но не е написано от колко реактора ще е съставена станцията…Много удобно 😀

Димитър Димитров
Димитър Димитров

Така написано в оригиналната статия тези 440 MW са тотална произведена енергия за един реактор а не мощност. Идеята на тези реактори е да нямат допълнителни спомагателни елвменти извън пакета.

Запознат
Запознат

„да се глобяват на място“ ?
Кои ще се глобяват и за какво ?

жик-так
жик-так

е как, лесно : вкарваш щепсела на раклонителя към реактора и после към него още разклонители и така за целия завод, докато мепрегреят кабелите и спойките 😀

Надблюдател
Надблюдател

А бе при тази цена на ел енергията неможе ли и за нас: $78/1000 = 0.13884 лева за киловатчас 🙂 че сега тока на Ковачки е 18 стотинки ако не са го вдигнали още. Че даже 14 стотинки си е направо изгодно искам и аз? Даже може РолсРойс да вземат тук да ги правят така или иначе тук зелените с 100 – 200 хиляди лева забравят за коя и да е компания какво иска да прави (имаше една тема на Нова такава, която сигурно за да не вреди на бизнеса са я махнали). Изгодно от братята брекзитари ех що избягаха… Виж още »