Японски милиардер ще плаща ББД на своите последователи в Twitter

2
1971

Японският моден магнат Юсаку Маедзава намери още едно необичайно приложение на своето богатство. Той не само ще полети до Луната с ракетата на Илън Мъск, но и лично ще се убеди, дали безусловният базов доход може да направи щастливи хората, които го получават. За тази цел той дава $9 милиона на 1000 подбрани от него потребители на Twitter.

Японският милиардер заяви, че ще даде по един милион японски йени (около $9000) на своите почитатели в Twitter, за да се убеди, дали наистина ББД може да направи по-щастливи хората които го получават.

За участие в тази доста необичайна „лотария“ е необходимо да бъде ретуитнат новогодишния пост на милиардера. От публикуването на това съобщение до настоящия момент това вече вече направиха 1,4 милиарда Twitter потребители.

Маедзава официално заяви, че въпреки необичайния формат, това е сериозен социален експеримент.

Милиардерът добави, че ще проверява как се използва получения ББД, а нивото на щастие и удовлетвореност на късметлиите ще се следят чрез периодични анкети. Маедзава каза още, че се надява към анализа този социален експеримент да се присъединят и учените.

Уеб изданието Business Insider е на мнение, че проектът на Маедзава не е точно безусловен базов доход, понеже цялата сума се плаща наведнъж, а не периодично – например, всеки месец, каквато е по принцип идеята на ББД. Японският икономист Тошикиро Нагахама коментира в интервю за Reuters, че анализите и изводите от резултатите на това изследване не може да са валидни за една икономическа система, в която за всички се предвижда замяната на социалните помощи с ББД. В разглеждания случай, за по-заможните хора ББД ще бъде аналог на данъчно облекчение.

Икономистът каза още, че периодичното и редовно плащане създава чувство за безопасност, а лотарията на Маедзава е само начин да си опитащ късмета.

От друга страна, в сравнение с другите проекти в тази сфера, тази лотария си има своите преимущества. Точно каквато е ББД концепцията, японският милиардер по никакъв начин не ограничава получателите на тези пари и не се интересува как и за какво ще бъдат изхарчени. И още, той не подбира хората, например по размера на дохода.

Да напомним, че Маедзава натрупа огромно състояние със своята дейност в модната индустрия. Миналата година неговата компания Zozo Inc бе закупена от японската SoftBank за $900 милиона. Навярно като Джек Ма, той счита, че е достигнал ниво, след което е по-добре да се забавлява и да живее по-пълноценно, без да се налага да работи много часове на ден.

Темата за ББД много активно се обсъжда в началото на президентската кампания в САЩ. Един от претендентите – кандидатът на Демократическата партия Андро Иънг обеща, че ако бъде избран, ще осигуря плащането на $1000 месечно на всеки американец.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
HackerX
HackerX

Много късно го съобщавате, може да се участва до 7 януари 😀

2023
2023

Mиcиятa e плaниpaнa зa 2023 гoдинa. Eĸcпeдициятa щe пpoдължи oĸoлo eднa ceдмицa, Paĸeтaтa щe ce пpиближи нa paзcтoяниe 125 мили (210 ĸилoмeтpa) дo Лyнaтa, cлeд ĸoeтo щe ce зaвъpнe нa Зeмятa