10 грешки, които видяхме в Чернобил на HBO

17
7005

Обезателно „Чернобил“ грабна хората, рейтингите на продукцията го доказват. Масите се заинтересуваха от инцидента станал през април, 1986-та и последиците след това.

Много хора, които по един или друг начин са запознати със случилото се там, отбелязват точността и вниманието към детайла при пресъздаването на историята. Разбира се, в сериала има някои неточности, както и различно представяне на някои момент с цел предизвикване на по-голям интерес. Нека ги разгледаме.

  1. Катастрофата с хеликоптера

Драматичната сцена, в която хеликоптер се разбива при опит да прелети над реактора (привидно заради наличието на много радиация) всъщност не се е случила. Полети с хеликоптер е имало и те не са преминали по вода. Кадрите от тях са със смущения, а някои от пилотите страдат от лъчева болест. Катастрофа има 5-6 месеца по-късно и причината за нея няма нищо общо с радиацията и инцидента – виж тук.

  1. Мостът на смъртта

Закъснелият отговор на властите след инцидента значи, че жителите на Припят са прекарвали времето си нормално и са били на открито. Да, наистина някои от тях са отишли на моста, за да видят пожара от по-близо. Няма доказателство обаче, че всички тези хора са загинали или, че радиацията на това конкретно място е била толкова опасно висока.

  1. Лъчева болест в Припят

Фактите сочат, че жителите на града са получили средна доза на облъчване с радиация от 30 mSv (милисиверта). Това е еквивалент на сканиране на цялото тяло с компютърна томография – три пъти. Има сцена, която показва деца, които страдат от лъчева болест. Има 134 потвърдени случая на болестта сред пожарникари и други хора, които са работили на мястото на инцидента. Липсват такива сред населението на Припят.

  1. „Седиш до ядрен реактор“

В една от най-емоционалните сцени виждаме как бременна съпруга посещава своя съпруг пожарникар в московска болница и бива нахокана. Той е там, защото страда от остър радиационен синдром. Това е реална история, която е документирана. Сериалът обаче оставя впечатлението, че бебето в утробата на майката е абсорбирало толкова радиация, че след това умира в следствие на нея.

Щатският лекар Робърт Гейл, който е участвал в грижата за пациентите, разказва, че те не са представлявали сериозен риск за лекари и посетители. Проучвания след инцидента не откриват убедителни доказателства, че резултатът от бременностите е повлиян от радиацията.

  1. Реакторите не са ядрени бомби

Страховете от ядрена експлозия в два от четирите ядрени реактора в Чернобил заради срива на ядрото и последващото унищожение на Киев, заедно с щетите върху голяма част от Европа, се оказват неоправдани и неверни. Ядрените реактори не избухват като ядрени бомби, особено термоядрените от този калибър. При всички положения такава експлозия е нямало да доведе до разрушения в региона, нито да направи големи части от Европа необитаеми, дори да се е случила.

  1. Гмуркачите

Оказва се, че тримата герои, които се впускат да източат резервоарите с вода, за да предотвратят нейния контакт с ядреното гориво, за което се смятало, че ще причини експлозия, са го направили напразно. Последвал анализ открива, че резервоарите вече са били почти празни и, че контактът на горивото с водата всъщност е можел да бъде от полза за охлаждането.

  1. Пилотите на хеликоптери

Със сигурност техните опити да спуснат химичния елемент Бор, пясък и олово върху топящите се горивни пръти са голям подвиг. Целта разбира се е да помогнат за изгасяването на пожара в графитния модератор. Данните сочат обаче, че те не са успели да уцелят ядреното гориво ядро в повечето случаи.Последното в крайна сметка се охлажда само след като изгаря главната бариера за ограничаването му.

  1. Миньорите

Смелите миньори, които полагат нечовешки усилия да изкопаят тунел под реактора, за да се инсталира топлообменник, който да извежда топлина от мястото под реактора, също са го направили напразно. В реалността този топлообменник не е използван, тъй като ядрото се е охладило преди инсталацията. Рискът от радиационно замърсяване на водата е бил завишен, но е останал сравнително нисък.

  1. Ликвидаторите

В края на сериала имаше сегмент, който обяснява последиците от инцидента. В него се намеква, че не са правени изследвания във връзка със стотиците хиляди ликвидатори, които са почиствали след аварията.

Всъщност има много такива изследвания и те не успяват да докажат дали има повишен риск от рак. Вероятно такъв, но в сравнение с другите рискове за здравето на хората, този е бил незначителен. Много от тези рискове продължават да са на лице и до ден днешен – сърдечни заболявания, масова употреба на алкохол и цигари в следствие на случилото се.

  1. Отговорността за инцидента

В крайна сметка учените са тези, които излизат като герои в очите на хората след края на продукцията. Всъщност има безброй много герои, включително и учени, но съветската научна общност генерално, заедно с политическата класа, носи отговорността за проблемите в дизайна на RBMK реакторите. Можем да прибавим характерната липса на култура по безопасност и непростимата липса на подготовка за справяне с подобни инциденти.

Със сигурност тези факти не омаловажават постигнатото от сериала „Чернобил“. Положителните неща от неговата поява са много по-важни от неточностите. От една страна гореспоменатото може да интересно за по-любопитните. От друга е важно интересът към това така важно събитие от човешката история да не приключи с тази продукция, а да стимулира хората да се интересуват още по темата.

17
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
6 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ozzy
Ozzy

Не сте ги видели Вие, Маринов. Видя ги руската пропаганда. Какво препечатвате на сляпо? Това е филм бре. Какво знаеш за Чернобил? Петата колона на русия.

V2K 27
V2K 27

Ти какво си видял освен интериора на кварталния хоремаг прост селяндур бре? Името на държава като Русия се пише с главна буква бре. Там и в детските градини го знаят.

Ozzy
Ozzy

Кавал си ти. Ти тогава си бил в мадан.

windowsvomit
windowsvomit

русия не е държава а резерват за неудачници като тебе , и се пише с още по малка буква

Ицо
Ицо

Господин Маринов, нескопосан машинен превод от руски източник. Обезателно не се използва в такова словосъчетание. Може да кажеш „обезателно ще ви грабне“, но „/обезателно грабна../“ означава че не познаваш корена и смисъла на думата. Впрочем Руски език няма, това е Български език, и очевидно доста слабо се познава от някои представители на сегашното поколение Българи. Само по една точка, първа, ще ти кажа че първият хеликоптер засипвал реактора наистина е паднал, има архивни съветски филмови кадри (включително излъчени в документален филм по National Geographic), другите не ги четох но съм убеден че са глупости. Руснаците (все по-малка част от тях… Виж още »

Капитанът
Капитанът

Не виждам никакъв интерес за Русия да казва, че подвигът на „самоубийствената група“ и безпрецедентния труд на миньорите са били безсмислени, както се твърди в материала. Впрочем линковете, които са дадени са към англоезични публикации. Не съм специалист да кажа кое е вярно и кое – не, но от политическа гледна точка руснаците са последните, които биха публикували това. За хеликоптера – приложеното видео недвусмислено показва, че причината за катастрофата е контакт с веригата на кран, което пък е явно доказателство, че това не се случва при засипването с Бор, Олово и пясък, което е в първите дни и тогава… Виж още »

Милен
Милен

Хеликоптера пада октомври, а не април , както е във филма.

Kalashnikov
Kalashnikov

Tyka e pqlno s antiruski trolove

mhm
mhm

Тролове са русофилистичните глупаци.

Фекалда
Фекалда

Да Ви имам преписвачите на статии, неграмотници !!!! Като превеждате малоумни руси статии, да бяхгте прочели и малко книги по случая. Медведев с Чернобилска тетрадка примерно.

mhm
mhm

Е тва са тъпаците, повтарят като папагалчета съвецките лъжи до бекрай :)))

bluewater
bluewater

Това е като доклад на политбюро.

нАКа-47
нАКа-47

Брей, това от коя руска медия го преписахте. Сега е редно да пуснете статия със заглавие „10-те грешки в статията „10 грешки, които видяхме в Чернобил на HBO““.
Редно е, като пишете нещо да го проверявате, а не сляпо да се доверявате лъжливите расейски медии, които казват вярно единствено точното време, и целящи да омаловажат трагедията.
Е, нищо де, ще почакаме руският отговор на сериала, за да научим как световният империализъм и ЦРУ са виновни.

Явор Атанасов
Явор Атанасов

Най-добре да изтриете статията. Много глупости има в нея. И тук както и във ФБ ще ви напиша, че не сте внимавали в часовете по физика. РБМК е ядрен реактор, а не термоядрен. Дори и да сте превеждали, би трябвало да внимавате какво пишете. Освен това РБМК всъщност се е взривил. Разликата между един реактор и една бомба (ядрени) е в контролираното възпроизводство на неутрони, и оттам нивото на мощност. Не знам как бихте нарекли един реактор, който за кратко време е достигнал мощност от 33000 топлинни мегавата (последната замерена), при 3200 номинална мощност. Реактор достигнал 1000% от мощността си… Виж още »

Калин
Калин

Че то ако махнем тези „грешки“, от сериите няма да остане нищо 😀 😀 😀

Виолета
Виолета

4-та точка е абсурдна… Има интервю с Людмила Игнатенко, съпругата на Василий Игнатенко – пожарникаря починал от лъчева болест. Тя разказва неща доста смекчени в сериала. Например как сестри и лекари не са искали да обгрижват съпруга и. Самата тя е вадила парчета дроб от устата му, за да може да диша. Поетата от нея радиация е абсорбирана от плацентата на плода и, което води до раждане на дъщеричката им Наташа с порок на сърцето, цироза на черния дроб, рак на бъбреци и бял дроб… Детето живее само 4 часа и са измерени 28 максимално допустими дози в него. Тази… Виж още »