fbpx
15.2 C
София

12 необичайни астрономически обекти скрити в съзвездията на зодиака

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Зодиакалните съзвездия са добре известни на хората предимно от астрологията – навярно няма човек, който да не знае своята зодия. Зодиакът е видимият път на Слънцето, който то изминава по небесната сфера за една година, като в началото неговите зодиакални съзвездия са помагали на античните астрономи да отбелязват точките на равноденствие и слънцестоене, без да влагат какъвто и да било мистичен смисъл. Всъщност зодиите са тринадесет, като тринадесетата е съзвездието Змиеносец, на фона на което Слънцето преминава за периода от 30 ноември до 17 декември. Освен това, през изтеклите 2 хиляди години заради прецесията на земната ос видимото положение на съзвездията е силно променено и сега те нямат особен физически смисъл. Но тук ще се спрем не върху астрофизиката и астрологията, а на астрономията: оказа се, че във всяко зодиакално съзвездие е скрит по един твърде необичаен космически обект.

Овен: екзопланета с четири изгрева

Предполагаемо изображение

Звездата 30 Овен Bb (30 Arietis Bb) има огромна екзопланета, разположена на 146 светлинни години от Земята. Тя е необичайна с това, че в нейното небе има не едно, не две, а цели четири слънца. Това е повече дори от планетата Татуин от вселената на „Междузвездни войни“.

Как може една планета да има цели четири слънца? Планетата 30 Овен Bb се върти около звезда, която е част от двойна звездна система – тоест, система в която две звезди се въртят около своя общ център на масите. От своя страна тази двойна звездна система е част от друга двойна звездна система и по този начин се образува четворна звездна система. Казано с други думи, двойната система с планетата се върти около общ център на масите с другата звездна система, която се намира на разстояние 160 милиона километра от нея.

Тази екзопланета е единствената от всички известни, на която в рамките на един ден има четири изгрева и четири залеза (дали изобщо има ден и ден и нощ е трудно да се каже).

Телец: гробницата на свръхновата

Мъглявината Рак, която се намира над южния „рог“ на Телец е интересна с това, че знаем кога се е появила. Тази ярка звезда, която понякога се вижда и през деня, е описана в китайските летописи от 1054 година. Да, това е свръхнова, а ракообразната мъглявина е остатъкът от нея, който се намира на 6500 светлинни години от нас. Нейният диаметър е 11 светлинни години и постоянно се разширява със скорост 1500 км/с. От самата звезда е останал само един пулсар – неутронна звезда с диаметър 30 километра, който излъчва мощни импулси от радиовълни до гама лъчи и е един от най-силните в нашата галактика.

Близнаци: ужасният клоун на небето

Обичате ли клоуните? А Пениуайз от „То“? Изглежда че вече знаем откъде е дошъл – от съзвездието Близнаци, на 5000 светлинни години от Земята има мъглявина с многозначителното име Лицето на Клоуна.

Нейното второ име е мъглявината Ескимос, като всъщност това е планетарна мъглявина – ярък облак от йонизиран газ, който е обвил умираща звезда. Тя има две огромни концентрични пръстена, обвити с пухкави нишки газ, които са с дължина няколко светлинни години. Засега учените нямат отговор как би могло да се образува подобно нещо.

Рак: екзопланета с диаманти и лава

Съзвездието Рак не е лесно за намиране на небето, не бе лесно и на астрономите да открият екзопланета в него. Тя се намира на 40 светлинни години от нас и се завърта около своята звезда само за 18 часа. Това означава, че тя навярно е приливно блокирана от своята звезда, а температурата на нейната повърхност достига хиляди градуси.

Според най-новите изследвания, съставът на тази планета е екстремален – това може да е един гигантски диамант с атмосфера само от едната страна и с реки от лава от другата. Много интересен за астрономите обект.

Лъв: избягалата звезда

Във Вселената има звезди, на които изглежда не има харесва местоположението и с всички сили се опитват да избягат. Една от тях е от съзвездието Лъв и се нарича CW Лъв. Тя се намира на 310 светлинни години от Земята и е необичайна с това, че бяга от съседите си със скорост от 329 000 км/с. Тя се движи толкова бързо, че създава пред себе си ударна вълна, също като носа на лодката във водата. Това изглежда много красиво в ултравиолетовия диапазон.

Учените нямат отговор защо тази звезда се държи по такъв начин. CW Лъв се движи с тази скорост вече 70 000 светлинни години без да се забавя и явно няма да спре скоро.

Дева: най-красивата шапка във Вселената

Кой друг да има шапка освен Девата? Това е галактиката Сомбреро, която всъщност е ярка оптична леща от множество звезди, обградена от перфектно симетричен пръстен от прах, който прилича на ръба на сомбреро. Този прах захранва множество неголеми звезди на границата на галактиката, но най-интересното се намира в центъра на „сомбрерото“, в който е разположена черна дупка с маса 1 милиард по-голяма от масата на Слънцето и която генерира мощни потоци от електромагнитно излъчване в космоса и по този начин „издухва“ праха и газовете от центъра към краищата.

Везни: два миража на Земята

Предполагаемо изображение

Два възможно много приличащи на Земята светове, въртящи се около далечната звезда Gliese 581, е напълно възможно да имат подходящи условия за поддържане на живот. Но може и да са илюзия. Gliese 581 е червено джудже, което се намира на 20 светлинни години от нас в съзвездие Везни, като около него могат да се въртят до шест планети. Две от тези потенциални планети – Gliese 581d и 581g са в обитаемата зона на звездата и могат да имат вода в течно състояние. Тези планети са много редки и някои астрономи считат, че изобщо не съществуват. Според изследване от 2014 година, Gliese 581d и 581g може да са просто миражи, предизвикани от петната върху повърхността на звездата.

Скорпион: взривната звезда

В това съзвездие се намира звездата U Скорпион, която е необичайна с това, че е една от десетте в нашата галактика. Това е бяло джудже, остатък от звезда, която постоянно засмуква материя от съседната звезда. В крайна сметка, на всеки двадесет години се натрупва достатъчно материя, която  се пръсва настрани в ефектен взрив.

В резултат от това на небето периодично се вижда как се появява и изчезва светлина, която може да бъде взета за раждането на нова звезда. Но това е само странен танц на звезден остатък и пленената от него звезда. Танцът е много активен – през последните 150 години небето е озарявано от U Скорпион цели седем пъти, за последно – през 2010 година.

Стрелец: чудовище в центъра на галактиката

Нашата свръхмасивна черна дупка, намираща се дълбоко в съзвездие Стрелец действа като лепило, което удържа галактиката Млечен път в едно цяло. Областта със звезди в центъра на нашата галактика е приблизително 1 милиард пъти по-плътна в сравнение с нашата зона на Млечния път. Многото прах и газове правят Стрелец А* невидим за непосредствено наблюдение от Земята, но астрономите могат да видят пулсиращата енергийна сигнатура на тази колосална структура, която поглъща околната материя със скорост близка до скоростта на светлината.

Понякога черната дупка в центъра на галактиката се насища доста бързо и изригва гигантски радиационни сферични излъчвания. Понякога тя си играе с околната материя – привлича звездите достатъчно близко, за да преобразува техния състав, а след това ги изстрелва в обратна посока с огромна скорост от своята гравитационна прашка. Подобно на много Стрелци, тази черна дупка е нестабилна и безкомпромисна, а ние ще бъдем много тъжни без нейната компания.

Козирог: войната на трите братя

Вижте тази семейна снимка на три галактики, които са част от групата HCG 87. Но това което виждаме е временна хармония – надига се война между тези трима братя, които през следващите един милиард години ще се разкъсат един друг на парчета, след което това галактически трио ще се превърне в гигантска смесица от звезди. Ще мине много време преди от тях да се образува една обща гигантска галактика.

Водолей: окото на Саурон

Тази мъглявина удивително много прилича на галактическото око на Саурон от „Властелина на пръстените“ и се намира на 700 светлинни години от нас. Всъщност, това е просто една мъртва и изстиваща звезда, която силно излъчва в инфрачервения диапазон. Това е и причината тя да свети с пурпурна светлина, заобиколена от остатъците на нейната планетарна мъглявина.

Риби: прекрасният водовъртеж

На 35 милиона светлинни години от нас, в съзвездието Риби, се намира спиралната галактика Фантом, позната и като M74. В нея няма нищо необичайно, освен че едната ѝ страна е обърната точно към нас и можем да видим нейният светещ център и изящните спирални ръкави. Открива се чудесен изглед към нейните около 100 милиарда звезди.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини