fbpx
-3.9 C
София

8 технологични причини 2020 да е страхотна година

Най-четени

Пригответе се за първия напълно синтетичен човешки мозък, открит добив на Луната и много други. Може би роботизирани лунни бази, чипове, мозъчни импланти, самоуправляващи се автомобили и високоскоростна железопътна линия, свързваща Лондон с Пекин. Според всички прогнози, с които разполагаме към момента, 2020 ще бъде наистина великолепна година по отношение на технологичния и научно-техническия прогрес. В тази статия разглеждаме част от най-акцентираните неща, които очакваме.

Майк Либхолд научен сътрудник от Института за развитие на технологиите представя експертно резюме, в което описва най-големите иновации, които можем да очакваме от компаниите лидери в сферата – Intel, Apple и дори Nestcape, но и не само. Той и колегите му помагат на обществеността да прозре по-отрано това, което ще се случи с технологиите и света, които познаваме в утрешния ден.

„2020 е удобна за прогнозиране, защото е начало на новото десетилетие – за мен лично не е по-интересна от 2019 или 2021 г.“

И така, да видим какво имат да ни кажат Либхолд и колегите му.

Япония ще изгради роботизирана база на Луната

Няма техническа пречка, поради която Япония да не може да продължи напред с амбициозния си план за изграждане на роботизирана лунна станция през 2020 г., която ще бъде построена от роботи и обитавана от роботи. Всъщност няма друга нация по света, която да е толкова доблестна по отношение на технологичните си разработки.

Майк Либхолд от Института казва „Към момента съществуват ракети на частни компании, които са в състояние да изпълнят тази мисия, също така мисля, че роботите днес са достатъчно здрави, за да издържат в тези условия и не виждам никаква спънка пред това“

Нашата прогноза: Технологично възможно, но решаващ фактор ще бъде икономиката.

Автомобилите ще се самоуправляват

С любезното съдействие на науката.

Това отдавна е мечта за… почти всички. И далеч не само за крайните потребители, а и за самите технологични компании и законодателите – от Google и DARPA до американското правителство – пълна безопасност и лекота при превозите с лични автомобили благодарение на системи за самоуправление. Това не е нещо, което чуваме за първи път, нито е концепция, която към момента да не съществува, точно обратното. Но за да бъдат самоуправляващите се автомобили пълноценни е необходимо да се изгради комуникация на всеки един интелигентен автомобил на пътя с останалите, както и възможност за синхронизация и мрежова свързаност. Към момента няма мобилна мрежа, която да може да осигури такъв капацитет, именно заради това отново катализатор на тази иновативна технология ще бъде появяването на реално работещите 5G мрежи по света.

Нашата прогноза: Със сигурност изпълнимо, но не и до края на 2020 г.

Биогоривата ще бъдат икономически конкурентни на изкопаемите горива

Американските военни обещаха да добиват половината от консумираната от тях енергия от възобновяеми източници до 2020 г., а Военно морските сили от сърце заявяват, че дори към днешна дата почти 50 процента от енергията им се добива от био източници. Има политически замисъл да не разчитаме на енергонезависимите региони и този тласък може да означава както по-чисти природни паркове и обществени места, най-малкото заради намаляването на замърсяването от превозните средства, така и сериозен удар в конкурентоспособността на биогоривата на пазара.

Нашата прогноза: Напълно изпълнимо.

Ще управляваме устройствата чрез микрочипове импланирани в мозъка ни

Човешкият мозък остава великата, неподправена и непозната бездна на биологията, какъвто винаги е бил. Именно заради това идеята за свързването на сурова сила – механика или електроника в симбиоза с човешкия ум, с реална работа и отзивчивост, дълги години се възприемаше като научна фантастика. До известна степен, и през 2020 г. това навярно ще остане така – едва ли до края на следващата година ще имаме възможност да контролираме умните устройства с електронни импланти в мозъка ни или дори да имаме такива, които да реагират или стимулират грубата неврална активност. Науката все още не разбира дълбочината и устройството на човешкия мозък достатъчно добре, за да създаде интерфейс, който би могъл да канализира обработваната в него информация по друг начин, освен естествените, с които разполагаме.

„Невронните комуникации са химически и електрически. И ние нямаме представа как можем да ги обединим с електрониката, особено в семантиката на невронната комуникация. Това, че не е възможно днес обаче, не означава, че няма да бъде възможно в бъдеще, нито че няма смисъл – лично аз смятам, че ако някой успее да постави електроника в нечий мозък, това ще донесе наистина много ползи – от компенсиране на изгубени функции на нервната система до невиждани интеракции или редица други терапевтични приложения“, казва Либхолд.

Нашата прогноза: Може да има мозъчни импланти до 2020 г., но те няма да могат да правят много.

Всички нови екрани ще бъдат ултра тънки OLED

Технологиите на дисплеите се развиват невероятно бързо. Със сигурност ще има и някои „антични“ екрани с LCD панели дори през 2020 г., но що се отнася до новите модели, лесно е да забележим как цялата индустрия ще се фокусира върху тънки OLED панели с нови възможности.

„Така един ден, благодарение на ултра тънките екрани, повърхностите в домовете ни, ще бъдат интелигентни – става въпрос за стени, огледала, прозорци. Вече няма да е нужно интелигентният ни дом да бъде запълнен от големи устройства – всичко ще бъде вградено там, където не очакваме. Мисля, че това е напълно постижимо.“, казва Либхолд.

Нашата прогноза: Постижимо, но с общи усилия.

Компютър за 1000 долара ще има мощността за обработка на данни, колкото тази на човешкия мозък

Главният футурист на Cisco направи тази прогноза преди няколко години, която се превърна в емблема и технологичните експерти по целия свят обичат да сравняват напредъка ни на база нея. Разбира се, тук не се говори за интелигентността и самите мисловни операции и способи за обработка на информацията, а чисто и просто мощността, броят цикли, както казва Либхолд. Тук той подчертава, че при разглеждането на тази прогноза трябва да вземем предвид и Законът на Мур.

Нашата прогноза: Вероятно.

Универсалният превод ще бъде нещо обичайно в мобилните устройства

Тази концепция е в интензивно развитие като започнем от практически форми като Google Translate и стигнем до по-футуристични проекти като DARPA. Преводът вероятно вече ще бъде част от всяко едно мобилно устройство или носима потребителска електроника и ще се случва в облака, като алгоритмите за превод ще бъдат базирани на изкуствен интелект и ще използват всички масивни езикови познания, които технологичните компании и лидерите в областта по света са натрупали.

Тук говорим за реално функциониращ, акуратен и лингвистично издържан превод, а не за класическия машинен, с който сме свикнали, макар и публични услуги като Google Translate в последно време да претърпяват наистина сериозни подобрения.

Нашата прогноза: Силно вероятно, но степента на точност ще варира според езика.

Ще създадем синтетичен мозък, който функционира като човешкия

След като ще имаме компютри с мощността за обработка на информация колкото тази на човешкия мозък, при това на добрата оферта от 1000 долара, защо тогава просто не заменим мозъка, където е необходим? Изследователите от швейцарския проект „Син мозък / Blue brain“ смятат, че е напълно възможно да изградим невронна система, която да функционира досущ като реален човешки мозък, но да се изпълнява върху един от тези примерни компютри. Навярно тук те изобщо не отчитат несъзнаваното.

Макар и към днешен ден да има някои наистина сериозни пробиви в областта на изкуствените невронни мрежи и системи за обработка на данни, както и в сферата на комплексните изследвания на човешкия мозък, все още не сме достигнали до фазата, в която да притежаваме изцяло създаден от нас разум, който да бъде идентичен на нашия.

Нашата прогноза: Ще стигнем и до там. Някой ден.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини