17 годишен ученик оправи грешка на НАСА

0
220

Британският тинейджър Майлс Соломан (Miles Soloman) от Шефилд се свърза с учените от НАСА и им показа допусната грешка в публикуваните от тях данни в интернет. Това са показанията на детекторите на частици в МКС, в които Майлс намери отрицателни значения на енергията, пропуснати от специалистите на НАСА.

Миналата седмица ученикът получи своята минута слава след като даде няколко интервюта в медиите.

На международната космическа станция са инсталирани пет силициеви пикселни детектора Timepix, произведени в ЦЕРН от Medipix Collaboration. Подобни детектори се използват при експериментите в Големия адронен колайдер. Данните от тези сензори се натрупват и периодично се изпращат за анализ в отдела на НАСА Space Radiation Analysis Group. Те регистрират алфа, бета и гама частиците, минималните йонизиращи частици, фрагментите на тежките йони и други подобни, както и направлението и енергията на радиацията.

Шестмесечният експеримент по измерване на радиацията е проведен от британския астронавт Тим Пик (Tim Peake), започвайки от месец декември 2015 година.

Данните са публикувани във вид на голям брой таблици на Excel. Майлс решил да ги сортира по величината на енергията и видял, че някои сензори показват значение -1. А енергията не може да бъде отрицателна.

Соломан изпратил писмо в НАСА, след което професионалистите на Агенцията му благодариха. Сортирането на Майлс показа известна закономерност – отрицателните значения на енергията се появяват няколко пъти дневно.

Оказа се, че използваните алгоритми, конвертиращи входните данни, не работят съвсем коректно и понякога дават отрицателни числа. НАСА благодари за информацията и отбеляза, че ученическите проекти с реални данни от космическите изследвания ще продължат и са от взаимна полза както на НАСА, така и на учениците.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари