fbpx
11.8 C
София

252 наши училища кандидатстват с проекти за получаване на статут на иновативни през следващата учебна година

Най-четени

Общо 252 училища кандидатстват с проекти за получаване на статут на иновативни през следващата учебна година, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Най-много са проектите за въвеждане на нови методи на преподаване. Има проекти с разработено по нов начин учебно съдържание, учебни планове и учебни програми, както и използване на изкуствен интелект в обучението. Други са ориентирани към нов или усъвършенстван начин на управление, обучение и образователна среда.

Голяма част от иновациите са свързани с проектно базирано обучение, дигитализация и STEM обучение. Има проекти в областта на изкуствата, спорта и екологията. Част от фокуса на иновациите е личностното развитие и кариерното ориентиране.

Сред кандидатствалите има осем начални училища, 92 основни, 67 средни, 7 обединени, 20 профилирани и 58 професионални гимназии.

Описаните иновативни процеси са с продължителност до четири години и обхващат всички или част от участниците в образователния процес в училището, като за всяка учебна година са описани конкретно етапите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг.

Предстои оценяване на постъпилите иновативни проекти от Комисията за иновативните училища, в която участват образователни експерти, специалисти от научните среди, от бизнеса и технологичните индустрии.

В момента в Списъка на иновативните училища фигурират 542 институции. С всяка следваща година техният брой се увеличава, информират от МОН.

БТА припомня, че на 21 ноември 2022 г. от МОН съобщиха, че над 2 милиона лева ще получат училищата, които работят по Националната програма „Иновации в действие“.

За популяризиране и мултиплициране на добри иновации се отпускат 1 875 000 лeва. Предвижда се с тях да се осъществят партньорства с посещения в училищата за представяне на добри образователни иновации. По този модул се финансират 300 иновативни училища, други 300, които нямат този статут, и двете български държавни училища в Прага и Братислава.

С 29 995 лева ще се финансира организирането на седем регионални форума (конференции, методически срещи, дискусии, работни семинари за иновации в образованието). Те ще бъдат организирани от Регионалните управления на образованието (РУО) в Благоевград, Враца, Велико Търново, Сливен, София-град, Търговище и Хасково, съвместно с училищата домакини от съответната област, които ще получат финансиране.

За купуване на материали, учебни средства и пособия за прилагане на иновативни методи на преподаване се отпускат 150 000 лева. С тях се осигурява подкрепа за 123 творчески работещи училища, които създават иновативна учебна среда и нови методи на преподаване. Част от тях получават средства и по модула за партньорства.

На 21 октомври миналата година Министерството на образованието и науката организира Националния форум „Училищата с иновации за бъдещето“, който се състоя в зала 3 на Националния дворец на културата. На форума, на официална церемония, служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов награди 36 иновативни учители от цялата страна. Тогава от МОН съобщиха, че иновативните училища в България са 542. Те се намират в 192 населени места в 28-те области в страната. В България работят над 20 000 иновативни учители. По време на форума някои от тях представиха своите постижения в образователната сфера в областта на иновативното обучение.

Информация: БТА


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини