fbpx
11.7 C
София

28% от служителите заявяват, че психичното им здраве се е влошило по време на пандемията

Най-четени

Ковид пандемията доведе до много промени в начина на работа на милиони хора по света. Определено една от най-съществените обаче е размиването на границите между работа и личен живот, поради нуждата да работим от вкъщи. Това налага компаниите да разработят нови ефективни програми за благосъстояние на своите служители.

Проучване на Adecco Group „Бъдещето на работата след COVID: Преодоляване на разделенията за споделен просперитет“, показва, че пандемията, физическата изолация и несигурната икономика са допринесли за намаляване на психичното благосъстояние на хиляди работещи.

По-голямата част от анкетираните лидерите в компаниите заявяват, че се чувстват неподготвени да водят разговори около психичното благосъстояние на служителите си.  54% от тях споделят, че е трудно да предоставят ефективни съвети на хората си относно психическото им благополучие по време на пандемията. Едновременно с това, половината от мениджърите признават, че е трудно да преценят как се чувстват служителите им. От друга страна проучването показва, че 28% от служителите заявяват, че психичното им здраве се е влошило по време на пандемията. Липсата на ефективни инструменти в мениджърските екипи за решаване на този проблем допълнително се засилва от очакванията на служителите, 80% от които са мнение, че техният работодател е отговорен за осигуряването на по-добър работен свят.

Това изисква по-голям фокус върху подобряване на корпоративните програми за благосъстояние

В продължение на десетилетия много компании инвестираха основно в услуги или привилегии, базирани на удобства, като фитнес зали и маси за пинг-понг. С променената работна среда, тези програми обаче не са приложими и им липсват ключовите елементи, необходими за дългосрочен успех.

Затова специалистите на Adecco Group предлагат на компаниите да помислят за един нов холистичен модел, който да е достатъчно устойчив и работещ в дългосрочен пан. Той осигурява цялостен подход към благосъстоянието на служителите, който обединява както управлението от горе надолу, така и обратната връзка от долу нагоре. Холистичният подход включва 4 елемента: психическото и физическото благосъстояние, социален аспект (способността на служителите да се свързват, да се ангажират с другите, да се приобщават) и не на последно място целта от съществуването на компанията, базирана на общи ценности и принципи, които служат като мотивация на служителите.

Когато 4 тези елементи се разглеждат цялостно, бизнесът може да достигне до решения, съобразени с уникалните нужди на организацията.

Например, компания, която е изправена пред липса на ангажираност сред служителите, може да установи, че основната нужда в екипите е по-добра подкрепа. За да постигне това, компанията може да внедри решения като:
  • Организиране на дни, посветени на развитието на определени умения в служителите;
  • Нови комуникационни канали за споделяне на новини и социални покани;
  • Нова структурирана програма за насърчаване, свързана с менторство или психическо благосъстояние;
  • Нови роли в екипа на компанията, които да се фокусират върху ангажираността и благополучие на служителите;
  • Нови технологии и платформи, които да помогнат за увеличаването на благосъстояние на екипа.

Новият холистичен подход към корпоративното благосъстояние може да бъде много ефективен за привличане, ангажиране и задържане на най-добрите таланти и подобряване на цялостното им представяне. В основата на успешните компании в пост пандемичния свят ще е точно осигуряването на възможности на служителите за поддържането на по-добър баланс между личния живот и успешната кариера.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини