5G се разпространява все по-активно по цял свят. Ще осигури следващо поколение мобилна свързаност, която се характеризира със сериозен скок на скоростта и изключително ниска латентност. Това ще осигури нови възможности за гейминг, здравеопазване, нови инструменти за индустрията и т.н.

Повечето хора обаче се интересуват как това ще се отрази на техните смартфони и таблети

Има една област обаче, в която 5G ни засяга лично, по-голяма част от нас и тя е областта на автомобилите. Новият стандарт за свързаност ще повлияе изключително на автономните коли, към които активно вървим. Но и не само. Ще позволи на всеки автомобил да се превърне в един своеобразен малък център за данни. Той постоянно ще изпраща и ще приема различни типове информация, обясняват от WD.

Ето няколко примера как 5G ще повлияе на автомобилите

Следващо поколение карти

Все повече хора се възползват от карти, които им дават информация на живо за трафика. Сега обаче картите ще преминат на следващо ниво и ще боравят с много повече информация. Все повече автомобили ще имат сензори и камери, които постоянно ще наблюдават пътя и околната среда. Когато се открие нещо ново  – път, ремонт, промяна на обозначението или нещо друго, тази информация веднага ще се изпраща в облака. Централната база данни ще се обнови и информацията ще се насочи към всички останали превозни средства. Към тази информация ще имат връзка пешеходците и пътната инфраструктура.

C-V2X известия

V2X е абревиатура за Vehicle-to-Everything. Това значи, че автомобилът ще има връзка с всичко, над което може да взаимодейства и всичко, което може да му въздейства – различните части от системата за движение.

Това нещо ще започне много скоро под формата на DSRC – Специална комуникация на къси разстояния. При този протокол, автомобилите ще могат да комуникират с други коли и обекти с ниско закъснение (<100 милисекунди), ако има пряка видимост и разстоянието е по-малко от 300 метра.

Когато 5G стане масово, мащабът ще се увеличи. Ще се използва PC5 интерфейс за комуникация на устройство с друго устройство по директен канал. Ще се използват и мобилните мрежи чрез Uu интерфейс. При първия случай ще имаме обхват от 600 метра, а при втория – 2 километра. Това ще позволи ранно предупреждение на участниците в движението за инциденти, затворени пътища, заледени и мокри пътища, паднали дървета и какво ли още не.

PC5 интерфейсът ще е особено полезен, защото ще позволи на пешеходците и велосипедистите да получават информация от околните моторни превозни средства. Това ще става посредством техните смартфони или специално предназначени за целта устройства. Защо това е важно? Защото може да предпази от инциденти, които се получават от слепи точки, неправилно пресичане и други подобни. И шофьорът и пешеходецът/велосипедистът ще получат известие, за да могат да предприемат действие.

Софтуерни обновления и услуги

Другото интересно нещо е, че 5G ще позволи изпращането на бързи OTA ъпдейти, които се предават „по въздуха“. Това вече е налично при някои коли днес, но ще се превърне в стандарт. И това ще е важно, защото в колите ще има все повече приложения, сензори и камери. Ще има все повече независими услуги, които ще използваме. Всичко това има нужда от поддръжка и обновяване.

Много от тези неща ще са базирани на алгоритми. Тези алгоритми ще се учат и ще съзряват в реално време. Когато има нова информация, те ще могат да я предадат веднага до крайния клиент по 5G. Колите ни ще работят в това отношение буквално като смартфоните.

2.2 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари