4G мрежата на Луната може да затрудни сериозно астрономията

0
438

Миналия месец НАСА отпусна на Nokia 14,1 милиона щатски долара за изграждане на 4G телекомуникационна мрежа на Луната до 2030 година.

Целта е да се изгради комуникационна и навигационна мрежа за всички бъдещи лунни аванпости, които действат в момента и предстои да действат. Но сега се оказва, че сигналите от 4G-LTE мрежата могат сериозно да объркат астрономите, изучаващи радиосигнали от други места във Вселената, пише докторант по астрофизика от Университета в Манчестър Ема Александър.

„Радиочестотните смущения (RFI) са дългосрочна вражда на радиоастрономите“, пише Александър.

Самолетен режим

Радиотелескопите вече се борят да се справят със смущенията от мобилните телефони, пише Александър. Нов основен източник на радио излъчване на Луната би направил още по-трудно филтрирането на смущенията и фокусирането върху изключително слабите сигнали, които учените търсят.

„RFI могат да бъдат смекчени при източник на подходящо екраниране и прецизност при излъчване на сигнали“, пише Александър. „Астрономите постоянно разработват стратегии за намаляване на RFI от техните данни. Но за да се случи това, ще трябва да разчитаме на добрата воля на частните компании, за да се гарантира ,че поне някои радиочестоти за защитени за астрономията.“

Отдалечено решение

Проблемът наподобява начина, по който изпълнителният директор на SpaceX Илън Мъск изгражда своята сателитна мрежа за интернет достъп Starlink, изстрелвайки десетки сателити в ниската орбита около Земята, с помощта на които ще бъде изградено постоянно интернет покритие над планетата ни. Преди няколко месеца астрономите сезираха обществената общност, че сателитите на компанията блокират астрономическите наблюдения. Александър казва, че радиоастрономите биха могли да избегнат целия този проблем, ако успеят да поставят телескопите си за наблюдение в далечната страна на Луната, където целия фонов шум от Земята напълно отсъства и няма риск от затрудняване на наблюденията. Въпреки това обаче, далечния край е обект на сериозен изследователски интерес, но има все още много неизвестни във видимата част на Луната, които предстои да бъдат наблюдавани.

„Наблюдението при ниски честоти може да помогне да се отговори на някои от основните въпроси за Вселената – като какво се е случило в първите няколко мига след Големия взрив“, пише Александър.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари