fbpx
11.4 C
София

Amazon ще съкрати още 9000 служители в допълнение към по-ранните съкращения

Най-четени

Amazon ще съкрати още 9000 служители през следващите седмици, съобщи главният изпълнителен директор Анди Джаси в съобщение до персонала днес.

Съкращенията са в допълнение към предварително обявените съкращения, които започнаха през ноември миналата година и продължиха през януари. Тогава компанията освободи 18 000 служители, което засегна предимно служители в отделите за търговия на дребно с устройства, набиране на персонал и човешки ресурси.

Amazon взе решение да съкрати още служители, тъй като се стреми да оптимизира разходите си. Компанията взе предвид икономиката, както и „несигурността, която съществува в близко бъдеще“, каза Джаси. Компанията току-що приключи втория етап от годишния си процес на бюджетиране, наричан вътрешно „ОП2“.

Основният принцип на годишното ни планиране тази година беше да бъдем по-икономични, като същевременно го правим по начин, който ни позволява все още да инвестираме стабилно в ключовите дългосрочни преживявания на клиентите, които вярваме, че могат значително да подобрят живота на клиентите и на Amazon като цяло.

казва Джаси

Последният кръг съкращения ще засегне предимно бизнеса на Amazon в областта на облачните услуги, човешките ресурси, рекламата и предаването на живо в Twitch, казва Джаси в бележката.

Amazon претърпява най-големите съкращения в историята си, след като по време на пандемията от COVID-19 започна да наема служители. Глобалната работна сила на компанията набъбна до над 1,6 млн. души до края на 2021 година, в сравнение със 798 000 души през четвъртото тримесечие на 2019 година.

Джаси също така извършва широк преглед на разходите на компанията, тъй като тя разчита на икономическия спад и забавянето на растежа в основния си бизнес на дребно. Amazon замрази наемането на служители в корпоративния си персонал, прекрати някои експериментални проекти и забави разширяването на складовете си.

Четвъртото тримесечие на миналата година е най-лошото за Amazon досега, тъй като компанията отчита първата си нетна загуба от 2014 година насам в размер на 2,7 млрд. долара. През последните месеци Amazon предприе редица стъпки за намаляване на разходите, включително спря изграждането на втората си централа в Арлингтън, Вирджиния, затвори някои от физическите си магазини „Go“ и спря разширяването на магазините си „Fresh“. Гигантът в областта на електронната търговия не е единствената голяма компания, която се сблъсква с финансови проблеми и съкращения в условията на нестабилна икономика. Meta, Microsoft и Google също освободиха десетки хиляди служители през тази година.

Според бележката засегнатите екипи все още не са взели окончателно решение кои служители да съкратят. Целта на компанията е да вземе тези решения до средата или края на април и оттам да уведоми служителите. Засегнатите служители ще получат обезщетение, преходна здравна осигуровка и външна подкрепа за намиране на работа.

Въпреки че компанията се стреми да работи по-икономично през тази година, Джаси заяви, че остава оптимист за „най-големите бизнеси“ на компанията – търговията на дребно и Amazon Web Services, както и за други нови подразделения, в които продължава да инвестира.

В следобедната търговия днес акциите на Amazon се понижиха с повече от 2%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини