AMD SmartShift: технологията за динамично управление честотите на CPU и GPU

4
1076

Презентацията на AMD по време на изложението CES 2020 бе изключително успешна – доктор Лиза Су показа какъв е синергичният ефект от съвместното използване на централен и графичен процесор в един и същи хибриден чип. А представената нова технология SmartShift дава възможност за повишаване бързодействието с до 12% чрез динамичното управление на тактовите честоти на CPU и GPU, което се използва за оптималното разпределяне на натоварването на интегрираните процесори.

Идеята за по-оптимизирано използване на хардуерните ресурси отдавна тормози производителите на различни чипове. NVIDIA например, чрез своята технология Optimus дава възможност в реално време да се превключва от външната видеокарта към интегрираната графика за оптимизиране консумацията на енергия в зависимост от изчислителното натоварване. Но AMD е отишла по-далече – технологията SmartShift динамично променя честотите както на централния, така и на графичния процесор, независимо дали е интегриран в чипа или се използва във външна графична карта. По този начин осигурява оптимален баланс на производителността и консумацията на енергия.

Първият лаптоп с използването на AMD SmartShift е Dell G5 SE, в който се използват хибриден 7 nm процесор Ryzen от серия 4000 и допълнителната видеокарта Radeon RX 5600M.

При игрите технологията SmartShift повишава бързодействието с 10%, а в бенчмарка Cinebench R20 прирастът е 12%. Технологията може да се използва както в мобилните, така и в десктоп  компютрите. Важното е в тях да се използва хибриден процесор на AMD и външна графична карта Radeon.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари