Турската компания TAI започна изпитанията на новата версия на безпилотния летателен апарат Anka (Феникс), предназначен за радиоелектронно разузнаване.

Информацията е на Aviation Analysis Wing, която сподели, че досега разработването на този боен безпилотен апарат е било секретно.

Военните безпилотни летателни апарати от този тип се използват за откриването на радари, радиолокационни станции, центровете за радиовръзка на противника и други, чрез приемането и анализа на техните електромагнитните полета. Тези системи са особено подходящи за разкриване на военната техника, която не може да бъде открита чрез оптични методи.

Изпитанията на Anka се провеждат в авиобазата Акънджи на северозапад от Анкара. Предполага се, че апаратът е извършил поне един разузнавателен полет в Сирия.

Новата версия на Anka е оборудвана с най-съвременни компютърни системи за електронно разузнаване, разположени близо до носовата част, от двете страни на фюзелажа. Поставен е комплект антени, приемащи сигнали в много широк честотен диапазон. Криптираните разузнавателни данни в реално време се излъчват към командния център.

Anka е дълъг 8 метра и има размах на крилата 17,3 метра. Двигателят е с мощност 155 конски сили и може да носи до 200 кг полезен товар. Далечината на полета е 200 км.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари