Всичко започна, когато действащият президент на САЩ Доналд Тръмп по време на предизборната си кампания обеща да накара Apple да пренесе производството и парите си в САЩ. Става дума за особените финансови схеми, даващи на Apple възможност да измъква почти цялата си печалба от данъчното облагане с помощта на дъщерни компании в държави с ниски данъци. Ето че сега Apple официално обяви намеренията си да върне в САЩ над $250 милиарда, пазени в чуждестранните сметки, да построи още един голям офис, да разкрие 20 000 работни места и през следващите 5 години да вложи в икономиката на САЩ $350 милиарда.

В края на миналата седмица САЩ прие промени в данъчното законодателство, които дават възможност на Apple да върне в САЩ целия си чуждестранен капитал при минимални финансови загуби. По конкретно, Apple ще заплати еднократно 15,5% върху $250-те милиарда в чуждите банки. След това печалбата на корпорацията ще се облага с 21%, а не с 35%, както бе досега. И още, печалбата зад граница ще се облага с 10,5%, но тези проценти ще се намаляват с платените данъци в другите държави. Като цяло, Apple ще трябва да заплати около $38 милиарда, които са вече приготвени, понеже репатрирането е много изгодно. Това е най-голямото подобно плащане в историята на страната. В момента Apple изчаква данъчните промени да влязат в сила.

Инвестирането на $350 милиарда в икономиката на САЩ ще се състои в инвестиции в организиране на производството и за развитието на App Store. От тази сума $75 милиарда са предназначени за разработването на нови технологии и нови устройства, $10 милиарда ще бъдат използва за построяването на нови дата центрове, работещи от възобновяеми източници.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари