8.1 C
София

Apple забранява гравирането на числото 8964 върху своите мобилни устройства

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Брюкселската компания CitizenLab направи анализ но това, кои фрази, думи и дори числа са под забрана в продукцията на Apple. Най-много цензура от подобен род има в Китай, Хонконг и Тайван, като забраните от този род се срещат и в по-демократични страни, включително Япония, Канада и САЩ.

Аналитиците на CitizenLab провериха какво може и какво не може да се гравира или надписва върху iPad и AirTag. Apple предлага тази услуга, но при избора на някои думи и числа се появява съобщение, че е невъзможно нанасянето на подобен надпис. Така например, Apple не позволява гравирането на числото 8964 за китайските потребители. Това се счита за препратка към протестите на площад Тянанмън от 4 юни 1989 година.

За Китай е забранено и грвдирането на йероглифи, които означават следните думи и фрази: политика, съпротивление, демократична вълна, човешки права. А Хонконг, които сега се счита за специален административен регион на Китай, въпреки че се бори за независимост, са забранени фразите „чадърна революция“, „всеобщо двойно избирателно право“ и „свобода на пресата“. А в Тайван е забранено споменаването на висшите функционери от китайската комунистическа партия и лидерите на забранените религиозни движения.

CitizenLab допълва, че китайското законодателство не задължава Apple да цензурира надписите върху своите устройства. Корпорацията от Купертино прави това доброволно, за да не изгуби един от най-големите пазари в целия свят. От друга страна Apple не прилага политическа цензура в Япония, Канада и САЩ. В тези страни се забранява поставянето на неприлични думи и дискриминационни думи и фрази.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини