Apple и Dell официално се присъединиха към списъка на бъдещите купувачи на Toshiba Memory

0
46

Американските ИТ-гиганти Apple и Dell се присъединиха към предложението за закупуване на полупроводниковия бизнес на Toshiba, с който действа консорциум от компании, начело с инвестиционния фонд Bain Capital.

„Миналата седмица, Bain Capital предостави предложението си на Toshiba и включи в него широк списък от стратегически партньори, в това число Apple, Dell и други компании“ се посочва прес-съобщение на инвестфонда, откъси от който бяха публикувани от Agence France-Presse (AFP).

Това е първото официално изявление относно присъединяването на Apple към списъка на бъдещите купувачи на Toshiba Memory. По-рано, медиите многократно писаха за намерението на американската корпорация да участва в сделката с японския разработчик.

В момента с производителя на iPhone се водят преговори и за осигуряването на 3 млрд. долара за сключване на жизнено важна за Toshiba сделка, с помощта на която тя очаква да излезе от финансовата криза. Ако бъде постигнато споразумение, приносът на Apple може да надвиши предишната най-голяма инвестиция на дружеството – покупката на производителя на аудио-устройства Beats Electronics за 3 милиарда долара.

От Bain Capital посочват, че тяхното ново предложение – това е най-добрият от възможните варианти за Toshiba, който отговаря на интересите на всички страни и осигурява независимост на бизнеса по производството на чипове памет.

Представителят на Toshiba Каори Хираки отказа да коментира подробности по сделката.

Миналата сряда, на 13 септември, Toshiba обяви, че е подписала предварително споразумение с Bain Capital и групата от компании, сред които са корейския производител на чипове памет SK Hynix, държавния фонд Innovation Network Corporation и Банка за развитие на Япония. От компанията посочват, че документът не налага задължения и че Toshiba си запазва правото да води преговори с други кандидати, включително и с консорциум начело с американския производител на твърди дискове Western Digital, както и тайванския гигант Hon Hai Precision Industry (Foxconn Technology Group).

Междувременно кредиторите на Toshiba, раздразнени от продължителните преговори, вече поставят ултиматум и заплашват с лишаване на компанията от финансова подкрепа, ако тя не сключи сделка за продажбата на полупроводниковия бизнес до края на септември.

Въпреки противопоставянето от страна на партньора Western Digital (WD), Toshiba разчита да бъде одобрена сделката с консорциума Bain Capital на заседание на съвета на директорите, което ще се проведе на 20 септември. WD се противопоставя на споразумението с този алианс, тъй като в него влизат множество конкуриращи се компании, включително и Seagate и Kingston, обясняват информирани източници, чиито имена не бяха оповестени поради поверителността на информацията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари