Apple намалява комисионните си за приложения от стартиращи разработчици

2
175

Apple променя начина, по който ще третира малките разработчици на приложения през следващата година, намалявайки наполовина комисионната от 30%, която начислява върху продажбите, направени чрез нейния App Store за смартфоните и таблетите iPhone и iPad, както и за компютрите Mac. 15% комисионна ще се прилага за компании, които реализират продажби до 1 милион щатски долара в рамките на една календарна година.

„Намалената комисионна означава, че малкият бизнес и разработчиците ще имат повече средства, които да могат да инвестират в своя бизнес, за да разширят работната си сила и да разработват нови, иновативни функции за потребителите в приложенията си по целия свят“, се казва в изявлението на Apple по повод промените. Програмата ще влезе в сила от 1 януари и ще се основава на данните от продажбите на разработчиците от тази година.

Apple заяви, че е избрала 1 милион долара като граница, тъй като нейните вътрешни проучвания показват, че приложенията са склонни да постигат по-голям успех, когато достигнат тази сума на продажби. Ако продажбите на едно приложение са по-високи, но в последствие паднат под тази сума, те отново ще могат да се възползват от облекченията в комисионната.

Промяната идва след години на дебати между 28-те милиона разработчици на приложения на Apple, които често настръхват колко голяма част от приходите им отиват за покриване на комисионните на компанията, която към момента има продадени до над 1,5 милиарда активни устройства. Apple също така изисква единственият начин за изтегляне на дадено приложение за операционните ѝ системи, да бъде чрез App Store. За много разработчици твърдият подход на Apple задушава бизнеса им.

Не само малките разработчиците са имали проблеми с Apple заради комисионните от App Store. Epic Games, създателят на хитовата игра Fortnine и дори стрийминг услугата Spotify също имаха проблеми с компанията.

Промяната на комисионните на Apple, „показва, че политиките на App Store са произволни и капризни“, заяви Spotify в сряда в изявление, добавяйки, че „антиконкурентното поведение на Apple заплашва всички разработчици на iOS“ Spotify се оттегли от App Store още преди три години в знак на протест срещу 30% комисионна, която трябва да плаща на Apple, докато конкурентната музикална услуга на Apple, Apple Music беше облекчена в това отношение.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари