Apple отчита спад в приходите от iPhone, но Mac и iPad държат фронта

2
163

Apple обяви печалбите си за четвъртото тримесечие и този отчет е доста странен и не прилича на повечето четвърти тримесечия от изминалите години, тъй като в него не са отчетени продажбите на най-новите смартфони на компанията – iPhone 12. Причината за това, разбира се е факта, че устройствата бяха представени с известно закъснение, което не е наблюдавано на пазара в близките няколко години – iPhone 12 бяха представени през октомври и ноември, вместо през месец септември, както се случва традиционно.

Въпреки това обаче, изпълнителният директор на компанията Тим Кук с гордост обяви двуцифрен ръст на YOY във всички продуктови категории на компанията с изключение на iPhone, но както добре знаем, пазара на смартфони е един от най-важните за Apple. Така общите приходи на Apple са нараснали само с 1% на годишна база, а приходите от iPhone са намалели с почти 21%.

Въпреки че iPhone тази година не можа да помогне за покачване на приходите, все пак Apple пусна някои други продукти на пазара, които успяха да уравновесят финансовия резултат. Това са преработения iPad Air и два смарт часовника – Apple Watch Series 6 и Apple Watch SE. Приходите от iPad са се увеличили значително – с 46% на годишна база и възлизат на 6,8 млрд. щатски долара, а приходите от Mac също са доста силни – 9 млрд. щатски долара или с 28% повече от същото тримесечие миналата година.

Допълнителна информация

Нарастващият акцент на Apple върху сектора на услугите е добре известен на всички вече от няколко години. По време на обръщението си към акционерите по отношение на очакваните печалби обаче, Тим Кук включи и това перо от бизнеса на Apple като подлежащо на свиване вследствие на световната икономическа рецесия, която наблюдаваме в резултат на коронавирусната епидемия. Въпреки това обаче, услугите на Apple се представят доста добре – при тях компанията отчита ръст в размер на 13,6% на годишна база, които възлизат на 14,55 милиарда щатски долара. Тези приходи са по-високи отколкото при която и да била друга продуктова категория освен iPhone (26,44 милиарда долара през същото тримесечие миналата година).

Кук специално обръща внимание на сравнително отскоро стартиралата стрийминг платформа за съдържание Apple TV Plus, като цифрите показват, че за нея тримесечието наистина е било впечатляващо добро. Услугата стартира през миналата година, но растежът ѝ е по-бавен от този, който наблюдаваме при нейни конкуренти като Disney +, която стартира горе-долу по същото време, на демонстрира изключителен растеж . Въпреки това обаче, Кук говори за Apple TV + с позитивизъм и посочи поредицата Тед Ласо като една от основните причини за големия успех на платформата. Спортната комедия с участието на Джейсън Судейкис също играе съществена роля и според независими анализи много потребители се абонират за Apple TV + основно заради нея. За съжаление на някои потребители обаче, Apple TV + няма толкова голям каталог със съдържание, колкото някои потребители биха се надявали да има.

Apple също отново отказа да даде прогнози какво очаква във финансов план през следващото тримесечие. Това е практика на Apple и много други компании от всички индустрии, към която се придържат от началото на коронавирусната пандемия тази година, предвид глобалната несигурност, която има потенциала да разбие всички предварителни човешки прогнози и очаквания. Някои анализатори смятаха предварително, че Apple все пак може да се престраши да даде някои прогнози в края на това тримесечие, за да привлече вниманието на инвеститорите в сектора, но изглежда не бяха прави. Освен това, в САЩ случаите на COVID-19 се увеличиха рязко и неочаквано в някои региони, като това се наблюдава и в много други страни по света, в това число и в Европа, което изглежда сериозно обърква очакванията на всички.

Това означава, че на този етап анализатори, инвеститори и други заинтересовани наблюдатели нямат представа колко добре Apple очаква да се представят новите ѝ флагмани iPhone 12 и iPhone 12 Pro. В момента вече се доставят два от анонсираните четири нови модела за този сезон, така че ще видим как се изразява техния успех във финансови показатели през следващото тримесечие, което обикновено през годините винаги е най-доброто за Apple, именно заради ръста на приходите от продажбата на новите модели iPhone.

След оповестяването на резултатите от тримесечието, акциите на Apple изгубиха около 5% от стойността си, тъй като някои инвеститори бяха разочаровани, че нарастването на продажбите на iPad и Mac не е било достатъчно, за да компенсира краткосрочния спад на продажбите на iPhone. Въпреки това, отчетените печалби от Apple се доближават до очакванията на анализаторите от това тримесечие.

 

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари