Ariane Group създава нов тип ракета носител за Европейската космическа агенция

1
645

Новата ракета носител Ariane 6, разработвана за Европейската космическа агенция (EKA) от Ariane Group, ще може да извежда в орбита сателити с тегло от 50 килограма до 5 тона. Новата ракета ще е подходяща за пилотирани полети.

Производството на Ariane 6 започва в края на тази година, а първият полет е планиран за месец юни 2020 година. Бюджетът на проекта е около $4 милиарда. Според президента на Ariane Group Ален Шармо, новата ракета носител ще може да замени всички досега използвани от EKA бустери.

САЩ превъзхожда Европа благодарение на планираните през 2019 година пилотирани полети на NASA и SpaceX. Индия също превъзхожда Европа със своята нова космическа програма за 2022 година. Ariane 6 не е проектирана за подобни цели, но лесно може да се адаптира“ – каза Ален Шармо.

Неотдавна се появи информация, че компанията Blue Origin на Джеф Безос вече ще работи с американските военни. Компанията сключи договор с военновъздушните сили на САЩ за $500 милиона. Blue Origin ще използва тази сума за построяването и усъвършенстването на ракетата за многократно използване New Glenn.

New Glenn ще може да извежда в околоземна орбита до 50 тона полезен товар, а на геосинхронна – до 14 тона.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
тор
тор

най ще са на сметка с тия сателити дето са по 50 килограма….