6.5 C
София

ARM ще продължи да лицензира за Huawei архитектурата на своите процесорни ядра

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Един от най-големите разработчици на RISC процесори – британската ARM ще продължи съвместната си работа с Huawei, въпреки наложените санкции от страна на американското правителство. Юристите на компанията заявиха, че архитектурите ARM v8 и v9 се базират единствено на британски технологии и не попадат под действието на санкциите на САЩ, които забраняват използването на американски технологии, софтуер и хардуер от китайския технологичен гигант.

„ARM може да предостави на HiSilicon лиценз за използването на архитектурата ARM v8-A, както и следващото поколение на тази архитектура. Подробният анализ на двете архитектури показа, че това са изцяло британски разработки“ – се казва в съобщенията на ARM за медиите.

По този начин Huawei може да продължи производството на чипове за своите мобилни устройства чрез своята дъщерна компания HiSilicon Technologies. Системите върху чипа като например Kirin 990 се разработват от Huawei, но са зависими от ARM, понеже използват архитектурата на тази компания в своите процесорни ядра и графични ускорители

През месец май тази година ARM прекрати отношенията си с Huawei, понеже в нейните чипове е възможно да е използвана американска технология. Но в посочените по-горе архитектури подобни технологии не се използват.

По този начин отпадна един от сериозните проблеми на Huawei. Китайският гигант ще може да произвежда чипове и смартфони, но както преди няма право да използва онлайн услугите на Google.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини