В края на миналата седмица RestorePrivacy алармира, че хакери са откраднали данните на 70 000 000 потребители на американската телекомуникационна и мрежова компания AT&T. Изданието е достигнало до тази информация, след като самите хакери, групировка с името ShinyHunters, са се свързали с тях. Хакерите продават огромната база данни за сумата от един милион долара.

ShinyHunters са известна хакерска група, нашумяла с пробивите си към сайтовете на Mashable, Couchsurfing, Pixlr, Nitro PDF и др., а за последно атака към GitHub акаунта на Microsoft и кражбата на 500GB изходен код. Те твърдят, че сред откраднатите от клиентите на AT&T данни присъстват пълните им имена и телефонни номера, физически и имейл адреси, дата на раждане и номера на социалната осигуровка. ShinyHunters предоставят на RestorePrivacy скрийншоти от въпросната база данни, но отказват да назовават как са успели да проникнат в мрежата на компанията. Освен това, те заявяват, че са готови да преговарят с AT&T за откупуване на информацията обратно за определена сума.

В обновление на статията от тези дни, RestorePrivacy публикуват официален коментар по темата, идващ от представител на компанията, който отрича AT&T да са засегнати от хакерска атака.

„Базирайки се на разследването ни днес, то изглежда,че информацията, появила се интернет чат стая не идва от системите ни“, гласи отговора на компанията.

Медията обръща внимание на използването на фразата „чат стая“ в отговора на компанията, тъй като въпросните скрийншоти идват от реноминран ъндърграунд форум, известен с надеждността на публикуваната в него информация.

„Не ме учудва. Смятам, че ще продължат да отричат, докато не публикувам всичко“, коментират на свой ред за RestorePrivacy ShinyHunters.

Припомняме, че през миналата седмица, друг голем американски телеком падна в хакерска атака, T-Mobile USA. В случая, атакуващата страна твърди, че е откраднала данните на почти всички клиенти на компанията. T-Mobile USA потвърдиха, че са станали жертва на атака, но заявиха, че броят на засегнатите е по-малък и финансова информация на клиентите им не е била достигана.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
who
who
2 месеца

Не знам как някой не е пуснал вече игра със залози, коя ще е следващата фирма-жертва.