Около 40% от съществуващите към днешен ден биткойни са в ръцете на само 1000 души – това са така наречените „китове“. Твърдението е на ръководителя на Отдела за изследване на финансовите пазари AQR Capital Management Аарон Браун, цитиран от Bloomberg.

Браун счита, че всички тези хора се познават, при това много преди да започне криптовлутния бум.

Според специалиста, именно „китовете“ са една от най-големите причини за безпокойството на институционалните инвеститори, понеже нищо не пречи тези хора да координират действията си с цел промяна на курса на цифровата валута. Те във всеки един момент могат да решат да се освободят минимум от половината от своите биткойни, което ще окаже огромно влияние на пазара.

С мнението на Браун са съгласни и други финансови експерти. Управляващият партньор на Multicoin Capital Кайл Самани каза: „Мисля, че това са около 700-800 души и е напълно възможно да поддържат връзка„.

Биткойнът е цифрова валута, а не ценни книги, и няма как да има каквито и да е забрани за търгове, при които определена група хора се съгласява да закупи биткойни и да вдигне цената на цифровата валута и след няколко минути те да продадат своите биткойни при по-висока цена“ – каза Гари Рос, експертът по ценни книжа на Ross & Shulga.

Миналата седмица цената на биткойна достигна нов исторически максимум до $18353,40. В началото на тази седмица BTC се стабилизира на $16713,50.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

18 коментара за "Bloomberg: 40% от Bitcoin пазара принадлежат на 1000 души"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   нови | стари | оценка