Около 40% от съществуващите към днешен ден биткойни са в ръцете на само 1000 души – това са така наречените „китове“. Твърдението е на ръководителя на Отдела за изследване на финансовите пазари AQR Capital Management Аарон Браун, цитиран от Bloomberg.

Браун счита, че всички тези хора се познават, при това много преди да започне криптовлутния бум.

Според специалиста, именно „китовете“ са една от най-големите причини за безпокойството на институционалните инвеститори, понеже нищо не пречи тези хора да координират действията си с цел промяна на курса на цифровата валута. Те във всеки един момент могат да решат да се освободят минимум от половината от своите биткойни, което ще окаже огромно влияние на пазара.

С мнението на Браун са съгласни и други финансови експерти. Управляващият партньор на Multicoin Capital Кайл Самани каза: „Мисля, че това са около 700-800 души и е напълно възможно да поддържат връзка„.

Биткойнът е цифрова валута, а не ценни книги, и няма как да има каквито и да е забрани за търгове, при които определена група хора се съгласява да закупи биткойни и да вдигне цената на цифровата валута и след няколко минути те да продадат своите биткойни при по-висока цена“ – каза Гари Рос, експертът по ценни книжа на Ross & Shulga.

Миналата седмица цената на биткойна достигна нов исторически максимум до $18353,40. В началото на тази седмица BTC се стабилизира на $16713,50.

17
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
12 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
12 Автори на коментарите
mongooseасдахаГадьоРАДИКАЛЕН КАПИТАЛИСТ Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

Е много ясно че ще е така.
На върха на всяка пирамида седят няколко човека, а останалите работят за тях, под една или друга форма.

Прокопии
Прокопии

USA – $
Europe – EUR
Всички останали световни правителства – Валути
Банкови консорциуми с права да печатат пари.
Каква точно е разликата ?

Satoshito
Satoshito

1% от американците държат почти половината пари, а вас ви обезпокоява биткойна.

РАДИКАЛЕН КАПИТАЛИСТ
РАДИКАЛЕН КАПИТАЛИСТ

Мнозинството от Северна Америка и Европа, включително България са част от 1% най-богатите в света. Ако не вярваш – погледни статистиката.

Затова крайнолявата, максистка и социалистическа пропаганда с темите си за ББД, отворени граници, преразпределяне на финансовите активи и безумните балони, в които печелиш от правене на нищо ще си останат за маргиналната, необразованата и неусведомената част от обществото, които ще продължават да бъдат манипулирани от интелигентни и хитри хора, така че да работят за тях.

Не бъди един от тях, ограмоти се! Не ставай жертва на илюзии и пропаганда, защото накрая ще плащаш за тях.

Гадьо
Гадьо

1% от американците може да държат активи оценявани за толкова долари, а не самите долари. Прави разлика!

аха
аха

с малката разлика, че тук няма нищо пирамидално, но е нормално да си обяснявате нещата с разбираеми за вас сравнения. Те и догоните до скоро са мислили, че самолетите са големи птици…

Misho
Misho

Не знам за вас, но на мен взе да ми писва от биткон новини.
Ако ще да стане 2млрд. за1 бтк ми дреме, ако ще всички да се държат от 10 човека ми дреме.
В едно съм сигурен, ще се появи някой който ще им разбие блокчейна, паролата за портфейла или ще се обави тази валута за противозаконна и тогава ще стане интересно.

Хихи
Хихи

Пирамиди, фараони и балъци с малко койни.

Ваш Васко
Ваш Васко

Някой разбрали че имам няколко моркова и малко яйца от играта Веселата ферма. Продавам ги за 4066$. С напредване в играта ще заработя и ВАЗЕЛИН за набълбуканите с койни.

аха
аха

мале колко си умен и забавен! Ще си букмаркна този коментар, за да го споделям с колеги и приятели понеже е уникален!

Пламен
Пламен

Ако можеш да ги продадеш за $4066, значи наистина струват толкова. Пробвай се!

РАДИКАЛЕН КАПИТАЛИСТ
РАДИКАЛЕН КАПИТАЛИСТ

Ако тази статистика е вярна, това означава, че този балон никога не може да стане официална валута, защото не е масова. Толкова ли сте глупави да го разберете? Защо биткой никога не може да стане валута, камо ли официална: 1) Не е масова. 2) Не е разпределена дори малко нормално. 3) Няма предвидима волатилност. 4) Не е технически обезпечена за скорост – не можеш да караш касиерка да чака 10 минути да се провери транзакцията. 5) Не се поддържа връщане на пари – противоречи на законодателството. 6) Не е достатъчно сигурна – сумати хора бяха хакнати. Само един прост записвач… Виж още »

аха
аха

виждам, че се дуеш и пънеш, но може ли да посочиш кога някой е претендирал за „официална валута“ ?

п.с. доста е смешно, да не кажа жалко, да слагаш „факт“ на субективно мнение!

РАДИКАЛЕН КАПИТАЛИСТ
РАДИКАЛЕН КАПИТАЛИСТ

Крайната цел на левичарските хипстъри, които пропагандират биткой е тя да замени съществуващата валута. Поредният маргинал, спори, ама дори не им е чел фундамента на идеологията.

аха
аха

Маргинал ще наричаш някой близък. Това как олигофрени като теб си описват ситуацията вменявайки мнения и позиции е палаво.
Хайде провери какво означава „маргинал“ и прецени дали нямаш по-общо с това определение отколкото предполагаш!

асд
асд

Само по точка 7 не съм съгласен с теб. Според мен социалната политика е грешка на природата и никой не може да ме убеди, че един мангал дето няма един работен ден може да бъде пред държавата нещо повече от мен, дето нямам един ден като безработен. Никога не съм бил на опашка за помощи следователно нужда от помощи няма. Колкото пъти съм отишъл на лекар после пак е трябвало да ходя „на частно“, а моите здравни вноски „не стигат“ щото сичкото малцинство зимува в болницата на топло и на безплатна храна. Колкото пъти ми е дотрябвала полиция, винаги е… Виж още »

mongoose
mongoose

В този си пост си дал дефиницията на „маргинал“