Bloomberg NEF: САЩ все повече изостава в надпреварата при акумулаторните батерии

0
822

Американските власти все по-активно подкрепят идеята за електрификация на транспорта и масов преход към възобновяеми източници на енергия, но САЩ не може да достигне резултатите при производството на батерии, каквито показват Китай, Южна Корея и страните от Европа. Това е мнението на аналитиците на Bloomberg NE, които пресметнаха, че към 2030 година чистата печалба на пазара за акумулаторни батерии ще нарасне от $28 милиарда на $116 милиарда, от които Северна Америка ще получи само малка част. Според тези анализи, още към края на следващата година Китай ще увеличи продажбите на акумулаторни батерии за електромобили 40 пъти, а Европа – 19 пъти.

В скъпите си електромобили Tesla използва батериите на CATL, но съвсем скоро ще започне собствено производство

Според експертите, американската промишленост силно ще пострада, ако непрекъснато растящото търсене на батерии се удовлетворява само от чуждестранни компании. Ако производството на акумулаторните батерии бъде съсредоточено само в чужбина, то логично, американските производители ще трябва да съкратят собственото си производство и да намалят броя на работните места.

‘САЩ на практика може да изгуби редица икономически възможности, докато в същото време Европа и Азия започват да поемат този пазар под свой контрол’ – заяви изпълнителният директор на инвестиционната компания Azimuth Capital Management Дейвид Дик.

Ситуацията се задълбочава от това, че много европейски заводи са такива само по своето местоположение, но всъщност принадлежат на китайските и корейските технологични гиганти, включително CATL, BYD, LG Chem и Samsung SDI. Към днешен ден именно те контролират пазара на акумулаторните батерии

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари