6.1 C
София

Genode представи операционната система с общо назначение Sculpt 20.08

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Излезе операционната система Sculpt 20.08 в рамките на която на базата на технологиите Genode OS Framework успешно се развива операционна система с общо назначение, която може да се използва от обикновените потребители в ежедневната работа. Сорс кодовете се разпространяват под AGPLv3 лиценза. Предлага се и  LiveUSB дисков образ с размер 27 MB. Поддържат се компютри с процесори и вградена графика на Intel с включени VT-d и VT-x.

В новата версия изцяло и на ниско ниво е преработен графичния стек и е осигурена съвместимостта с браузърите, базирани на Chromium енджина. Първа е реализирана възможността за стартирането на уеб браузъра Falkon, базиран на Chromium, в който не се използва виртуална Linux машина, а всичко е нативно за Sculpt 20.08. Добавена е възможност за осъществяване на интерактивно обвързване на обектите с точно определени ядра на централния процесор (CPU-affinity).

Промените в графичния стек са повишили отзивчивостта, увеличили са качеството на извежданото видео, осигурили са обновяване и подмяна на драйверите без рестартиране на системата и е започнала работата върху осигуряването на отдалечен достъп до десктопа. Осигурена е поддръжката на мигновената промяна размера на шрифта от настройките на шрифтовете.

Операционната система идва с графичния интерфейс Leitzentrale даващ възможност за администриране на системата. В горния ляв ъгъл на графичния интерфейс се намира менюто с инструментите за управление, за монтиране на дискове и за настройка на мрежовите връзки. В центъра е поставен конфигуратора във вид на граф, определящ връзките между различните компоненти – потребителят може самостоятелно в интерактивен режим да включва и изключва, да добавя и премахва различни компоненти на Sculpt и по този начин да определя състава на системната среда и на виртуалните машини.

Да напомним, че Genode предоставя унифицирана инфраструктура за създаването на потребителски приложения, работещи с Linux ядрото (32 и 64 бита) или с микроядото NOVA (х86 с виртуализация), seL4 (x86_32, x86_64, ARM), Muen (x86_64), Fiasco.OC (x86_32, x86_64, ARM), L4ka::Pistachio (IA32, PowerPC), OKL4, L4/Fiasco (IA32, AMD64, ARM). Възможно е изпълнението на код за ARM и RISC-V архитектурите.

За Genode е осъществено портването на различни Linux и BSD компоненти, осигурена е поддръжката на Gallium3D, осъществена е интеграцията на Qt, GCC и WebKit, реализирана е възможността за реализирането на хибридни Linux плюс Genode среди. Подготвен е порт на VirtualBox, работещ на базата на микроядрото NOVA. Голям брой приложения са адаптирани за стартиране директно под управлението на микроядрото плюс Noux средата, която осигурява виртуализация на ниво операционна система. За приложенията, които не са портвани за Sculpt е предвиден механизъм за създаването на виртуални среди за всяко отделно приложение.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини