Blue Origin успешно изстреля и приземи ракетата New Shepard

4
1319

Ракетата носител и капсулата за пасажери успешно достигнаха височина от 106,9 км, след което кацнаха в Тексас. Компанията Blue Origin на Джеф Безос изпълни кратка мисия по поръчка на НАСА. В бъдеще ракетата New Shepard ще бъде използвана за транспортиране на астронавти и космически туристи.

Това бе първият полет на New Shepard за 2019 година. Ракетата носител изведе кораба за пасажери на височина 106,9 км. Тази височина се счита за границата на космоса – това е линията на Карман, до която ще достигат космическите туристи.

След като корабът се отдели от ракетата носител, двата елемента на New Shepard кацнаха на територията на западен Тексас, където Blue Origin тества своите проекти. Всички етапи по изстрелването и кацането бяха показани директно в YouTube, което е съвсем нетипично за Безос. Обикновено тези мисии не се съобщават и само по-късно се публикуват къси клипове.

Мисията NS-10 продължи едва 10 минути и 15 секунди. Толкова ще продължават и екскурзиите в космоса, билетите за които Blue Origin възнамерява да започне да продава още тази година.

Кацането на ракетата и кораба бяха успешни. Но от гледна точка на безопасността, системата още не е готова да транспортира пасажери“ – завиха представители на компанията.

Видеото показва, че приземяването на капсулата става с парашути и засега не може да се каже, че е меко.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
муууу-ха-хааааа
муууу-ха-хааааа

Първата снимка чудесно илюстрира какво точно ще получат балъците, които си плащат за „космически туризъм“ 🙂 Евентуално може да сложат и два кръгли резервоара в основата на мястото на 4-те стабилизатора 😀 ЕксКУРзиите щели да продължават по 10 минути. Като за това време наивниците няма начин да разберат дали са се издигнали на 100 километра, на 50 (колкото се вдигна оня с балона на РедБул) или на 30, колкото е тавана на съвременните изтребители. Но ще броят кинти като за космически полет. Вероятно не по-малко, отколкото биха им взели руснаците за полет до МКС и обратно, където могат да прекарат… Виж още »

Шишо
Шишо

Те пък са се скъсали руснаците да превозват туристи… то в Крим ги няма вече, та в космоса ли? Камо ли да пускат някой в тяхната част на МКС. Толкова ли са им сигурни системите че да изстрелват граждански и туристически мисии? А с какво ще ги хранят? Храната не е ли допълнителна маса която нямат възможност да пренасят заради силно намаления брой изстрелвания? Какво ще им покажат? Как пазят вратата на японската автоматизирана тоалетна ли? Или европейските проекти които шпионират? А и как ще им докажат че са стигнали до МКС след като целия свят ги знае какви майстори… Виж още »

Чичо Мани
Чичо Мани

Прилича на огромен летящ натопорчен грездей : D

Шишо
Шишо

… насочен към „пробойните“ (така да го кажа) на роскос.