Blue Origin ще разработва технология за съхранение на водород и кислород на Луната

0
411

НАСА сключи с компанията на Джеф Безос крупен договор за разработването на технология за съхранение на Луната на водород и кислород – двата абсолютно незаменими за създаването на колонни химически елемента. Както и за зареждане на лунния модул Blue Moon.

НАСА разпредели поредните порции финансиране в рамките на програмата Tipping Point (Преломен момент) за създаване на космически технологии на бъдещето. Най-голямо финансиране в размер на $10 милиона получи компанията Blue Origin на Джеф Безос. Той разработва прототип на нов тип система за компресиране и съхранение на водород и кислород, която ще може да работи на Луната и Марс.

В официалното съобщение за медиите се казва, че НАСА набляга именно на водородното гориво. Ето защо второто по размер финансиране в размер на $4 милиона получава компанията Infinity Fuel Cell and Hydrogen Inc., която разработва мащабируема, евтина и надеждна система с водородни горивни клетки.

НАСА се фокусира върху водорода, понеже той може да се използва както като гориво за ракетните двигатели, така и като гориво за електродвигателите и генераторите, базирани на водородни горивни клетки.

SpaceNews отбеляза, че на Луната може да се получава водород и кислород от леда с помощта на електролиза, но е необходима надеждна, компактна и дълготрайна система за съхранение. Тя ще бъде създадена от Blue Origin. В бъдеще това ще бъде основата за изграждането на Луната на голяма фабрика за получаването на тези елементи.

Общото финансиране е в размер на $43,2 милиона. НАСА подчерта, че всички тези суми са частични и всяка компания трябва да инвестира и собствени пари. Това финансиране би трябвало да е достатъчно за създаването на прототипите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари