BMW иска да смени светодиодните LED фарове с лазерни

7
45

В ерата на информационните технологии за хората става все по-важно да получават възможно най-акуратни данни от всякакъв характер. Така, както за сърфиращите в мрежата е важно да имат висока скорост, която им дава светкавичен достъп до всякакво съдържание и шофьорите искат фарове, които да им осигуряват качествена информация за ставащото на пътя. Поради тази причина, автомобилната компания BMW е решила да издигне информационните технологии в колите си на по-високо ниво, заменяйки светодиодните LED светлини във фаровете с лазерни.

Немците са пратили до медиите специално съобщение, в което разкриват последните новости около своята инициатива.

„Малко след като въведохме напълно LED лампите във фаровете, дойде време и на лазерните светлини, които са следващата логична стъпка в разработката на автомобилно осветление от ново поколение. BMW планира тази стъпка за да затвърди лидерската си позиция в сферата на иновативните светлинни технологии.”, се казва в съобщението.

Светодиодните светлини са напълно интегрирани в колите от серията BMW 6, наред с множество други осветителни технологии, които подобряват сигурността както на пътниците, така и на пешеходците. В автомобилите има система, която автоматично осветява пешеходците и така привлича вниманието на шофьора върху тях, за да може той да има време за реакция в случай на опасност.

Инженерите на BMW работят усилено по разработката на лазерни светлини, които да са подходящи за използване в автомобилите. Очаква се първите машини, оборудвани с лазерни фарове да излязат от серийно производство след няколко години. Според BMW, използването на лазерната технология ще доведе до пестене на ток и респективно на гориво, като същевременно ще се повиши комфортът и сигурността на пътя, поради по-качественото осветяване на платното.

Баварската компания напомня, че лазерни диоди вече се използват в различни масови продукти, които хората познават. Просто присъствието им не е толкова забележимо, колкото ще бъде в автомобилите. Лазерните лампи ще са сто пъти по-малки от стандартните LED светодиоди, консумацията на ток ще бъде два пъти по-ниска, а светлината ще е доста по-силна.

Инженерите уверяват, че лазерните фарове няма да представляват опасност за хората или животните на пътя, тъй като светлината няма да се излъчва директно, а ще бъде предварително разсеяна. Крайният резултат ще бъде ярка бяла светлина, която няма да дразни очите на шофьорите от насрещното движение. Екологичните ползи от новите фарове също са безспорни, тъй като ниската им консумация на ток ще доведе до спад в разхода на горивото, както вече стана въпрос по-горе.

Очаква се първите автомобили на BMW с лазерни светлини да бъдат от серията i8.


Графика на BMW i8

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Naminator_X_
Naminator_X_

Само да гледат да не ги осъдят от епъл задето колата ще се казва i8 😀

Светльо
Светльо

Intel имат i7, ама баварците вече ги превариха :speak:

RefreshMe
RefreshMe

Баси, то още ЛЕД не са навлезли в масовите коли, а вече технологията има заместител.

ole
ole

Все още няма, след години може и да има.

mIRCata
mIRCata

Надявам се да помислят как ще стои въпроса със заслепяването на човека отсреща на фаровете. Че си е опасно да те шибне нещо такова в окото. Ама все пак говорим за БМВ – та съм убеден, че те що предвидят и ще изкарат нещо наистина оригинално.

bazu
bazu

Цитат:


Инженерите уверяват, че лазерните фарове няма да представляват опасност за хората или животните на пътя, тъй като светлината няма да се излъчва директно, а ще бъде предварително разсеяна. Крайният резултат ще бъде ярка бяла светлина, която няма да дразни очите на шофьорите от насрещното движение.


rvp
rvp

Цитат:


Крайният резултат ще бъде ярка бяла светлина, която няма да дразни очите на шофьорите от насрещното движение.


Доста глуповато. Тук не става въпрос за дразнене, а за заслепяване. Няма начин в тъмна нощ ярка светлина да не те заслепи. Просто не е възможно !